Παρασκευή 30 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Στο επίκεντρο του αγώνα τα εργασιακά δικαιώματα

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Η προάσπιση και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι το πρώτο ζήτημα στην ατζέντα των αγώνων των εργατικών συνδικάτων και του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης - FNRP και το μέτωπο αγώνα αυτή την περίοδο είναι ο νόμος που προωθεί η κυβέρνηση του «προέδρου» Πορφίριο Λόμπο Σόσα, για την ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας και κυρίως εναντίον του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του άρθρου 328 της εργατικής νομοθεσίας, που αφορά το κατώτερο ημερομίσθιο.

Δεδομένης της οργής των εργοδοτών εναντίον της κυβέρνησης του ανατραπέντα προέδρου Μανουέλ Σελάγια για την αύξηση του κατώτερου ημερομίσθιου κατά 60% και δεδομένης της πολύ δυσχερούς θέσης που βρίσκεται η κυβέρνηση Λόμπο που δεν τολμά να προωθήσει τη μείωση των αποδοχών, προωθείται ένα «εθνικό σχέδιο αλληλεγγύης για την εργασία και κατά της κρίσης» με το οποίο προωθεί το σπάσιμο του κατώτερου ημερομισθίου σε ωριαίο! Ηδη οι μεγαλύτερες εργατικές ενώσεις CUTH-CGT-CTH αλλά και η πλειοψηφία των εργατικών συνδικάτων απέρριψαν το σχέδιο, τονίζοντας ότι αποτελεί «το μεγαλύτερο κίνδυνο για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αλλά και οι μελλοντικές γενιές». Ο αγώνας τους θα κλικακωθούν μέχρι τις 18 Αυγούστου όπου θα «υπάρξει πανεθνικός ξεσηκωμός».

Επιτυχή κατάληξη είχε ο αγώνας των εργαζομένων στα εργοστάσια της αμερικανικής εταιρείας αθλητικών ειδών Nike που τελικά δεσμεύτηκε να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων (1,15 εκατ. ευρώ) σε 1.800 εργαζομένους σε εργοστάσιό της στην Ονδούρα το οποίο έκλεισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ