Παρασκευή 30 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΑΡΙΖΟΝΑ
«Παγώνουν» επίμαχες διατάξεις του ρατσιστικού νόμου

ΦΟΙΝΙΞ.--

Λίγες μόλις ώρες πριν τεθεί σε ισχύ ο ρατσιστικός αντιμεταναστευτικός νόμος SB1070 της Αριζόνα, ομοσπονδιακός δικαστής «πάγωσε» ορισμένα αμφιλεγόμενα τμήματα του νόμου, ανακοινώνοντας ασφαλιστικά μέτρα όσον αφορά την εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων και άρθρων.

Η απόφαση της δικαστή Σούζαν Μπόλτον έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών, οι οποίες ωστόσο σημείωσαν ότι πρόκειται απλώς για το πρώτο βήμα της νομικής και κυρίως πολιτικής διαμάχης γύρω από το νόμο, η οποία φυσικά θα συνεχιστεί. Η απόφασης της Μπόλτον θεωρήθηκε επίσης «νίκη» για την κυβέρνηση Ομπάμα και χαιρετίστηκε ως ένα «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» από την κυβέρνηση του Μεξικού.

Η δικαστής Σούζαν Μπόλτον πάγωσε μεταξύ άλλων διατάξεις του τμήματος 2 του νόμου, που απαιτούσε από κάθε αστυνομικό να ελέγχει κάθε μετανάστη και να τον θέσει υπό κράτηση, με έγγραφα ή όχι. Ολόκληρο το τμήμα 3, που κατέτασσε ως ποινικό αδίκημα το «εάν κάποιος μετανάστης δεν έκανε αίτηση να καταγραφεί ως ξένος ή εάν δεν έφερε πάντα μαζί του τα έγγραφα και την άδεια παραμονής». Διατάξεις του τμήματος 5 που καθιστούσε αδίκημα μετανάστες χωρίς άδεια να αναζητούν εργασία σε δημόσιους χώρους και να προσλαμβάνονται. Τέλος, ολόκληρο το τμήμα 6 του νόμου όπου εξουσιοδοτούσε τις αρχές ασφαλείας να προχωρούν σε συλλήψεις χωρίς εντάλματα και μόνο «βάσει υποψίας» και κατόπιν με συνοπτικές διαδικασίες να προχωρούν σε απελάσεις.

Η κυβερνήτης της Αριζόνα Τζαν Μπρούερ δήλωσε ότι θα ασκήσει πίεση για να τεθούν σε ισχύ οι επίμαχες διατάξεις, που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις τυγχάνουν στήριξης από μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων στην πολιτεία. Το πολιτειακό Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, υπερψήφισε το ρατσιστικό νομοθέτημα ώστε, όπως ανέφεραν οι εισηγητές του, να προσπαθήσει να διώξει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο μετανάστες χωρίς χαρτιά από την Αριζόνα και να ελέγξει τη ροή μεταναστών στη μεθόριο με το Μεξικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ