Παρασκευή 30 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σε εξέλιξη η σύνοδος των χωρών της Ν. Αμερικής

Μοναδικό θέμα η επιθετικότητα της Κολομβίας ενάντια στη Βενεζουέλα

Κολομβιανός στρατός και παραστρατιωτικοί είναι η αιχμή του δόρατος για την επίθεση στα λαϊκά κινήματα όλης της περιοχής
Κολομβιανός στρατός και παραστρατιωτικοί είναι η αιχμή του δόρατος για την επίθεση στα λαϊκά κινήματα όλης της περιοχής
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΚΙΤΟ.--

Το στοίχημα της «ενότητας» της Λατινικής Αμερικής, αλλά κυρίως της απόκρουσης των επεκτατικών και επιθετικών σχεδίων της Ουάσιγκτον παίχθηκε χτες στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, Κίτο, όπου και πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης των Χωρών της Νοτίου Αμερικής (UNASUR). Σύνοδος με μοναδικό ζήτημα στην ατζέντα τις επικίνδυνες εξελίξεις για την ευρύτερη περιοχή που διαμορφώνονται μετά τις αιτιάσεις της Κολομβίας ότι η «Βενεζουέλα δίνει καταφύγιο σε τουλάχιστον 1.500 αντάρτες των FARC και του ELN, οι οποίοι πραγματοποιούν επιθέσεις σε κολομβιανό έδαφος», αιτιάσεις που προκάλεσαν και την πλήρη διακοπή από την πλευρά της Βενεζουέλας των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Λεπτομέρειες όσον αφορά το πλήρες περιεχόμενο της ατζέντας της έκτακτης Συνόδου - αναμενόταν να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας - δεν είχαν δοθεί και οι μόνες ενδείξεις ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Εκουαδόρ και προεδρεύοντος, Ρικάρντο Πατίνιο, που σε δηλώσεις του σε τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα σημείωσε ότι θα επιχειρηθεί να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος ώστε Κολομβία και Βενεζουέλα να «μπορέσουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλήσουν για το σύνολο των διαφορών τους». Ενδεχομένως «να συσταθεί και μία περιφερειακή πολιτική που θα προωθήσει τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και θα βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης», τόνισε ο Πατίνιο.

Εντούτοις, πρόκειται για καταγραφή προθέσεων και η έκβαση της Συνόδου είναι άδηλη. Ειδικά υπό το πρίσμα των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της Κολομβίας, Χάιμε Μπερμούδες, ότι η «σύνοδος δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα». Η «απογοήτευση» του Μπερμούδες δεν αφορά στη Σύνοδο, αλλά στη δεδομένη θέση που έχει η κυβέρνηση της Κολομβίας προσερχόμενη στη Σύνοδο. Καταρχήν όσον αφορά την πρόταση της Βενεζουέλας, που όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νικολάς Μαδούρο θα καταθέσει στη Σύνοδο του UNASUR, και θα είναι «η μετατροπή της περιοχής σε ζώνη ειρήνης», ερμηνεύεται από την κυβέρνηση της Κολομβίας και τον αντιδραστικό πρόεδρο Αλβαρο Ουρίμπε πως «θα παρέχει ακόμη περισσότερο οξυγόνο στις ένοπλες οργανώσεις» και απορρίφθηκε και επισήμως με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Χτες ο Ουρίμπε «ξαναχτύπησε», δηλώνοντας ότι η Κολομβία θα καταθέσει τη δική της «πρόταση ειρήνης» που είναι «συμφωνία των δύο χωρών για την επίλυση του προβλήματος των ανταρτών» στα εδάφη και των δύο χωρών, επίλυση που σημαίνει την παράδοση και τον αφοπλισμό τους! Πρόκειται για μία ακόμη πρόκληση, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου, που ουσιαστικά προκαταβάλλει και το αποτέλεσμά της.

Πάντως με τρόπο απολύτως σαφή ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, δήλωσε στον Νικολάς Μαδούρο την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης στην πρόταση της Βενεζουέλας, ενώ δήλωσε ότι με τις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή, όπως αυτές στην Κολομβία, με ιταμό τρόπο υποσκάπτεται η ενότητα στην περιοχή, ενώ αποτελούν στοιχείο επιθετικότητας και πρόκλησης ενάντια στις χώρες που έχουν χαράξει μία άλλη πολιτική και προωθούν διαδικασία ριζικών αλλαγών.

Την ίδια στιγμή ο εκλεγμένος πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, που τηρεί σιωπή ιχθύος για ευνόητους λόγους, προχωρά γοργά στη σύνθεση της κυβέρνησης, που μόνο δυσοίωνες εξελίξεις προμηνύει. Ο Σάντος ονόμασε τον Ροδρίγο Ριβέρα επόμενο υπουργό Αμυνας της Κολομβίας, επιλέγοντας έναν πολιτικό ο οποίος στη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής τασσόταν σταθερά υπέρ των σκληρότερων μέτρων ασφαλείας και ο οποίος - όπως τονίστηκε - «θα αναλάβει τη συνέχιση της πολιτικής Ουρίμπε» και του βρώμικου πολέμου πολέμου εναντίον των ανταρτών και του λαϊκού κινήματος. Ο πρώην γερουσιαστής και υποψήφιος πρόεδρος Χέρμαν Βάργκας Γιέρας ονομάστηκε υπουργός Εσωτερικών, ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας Γκαμπριέλ Σίλβα ονομάστηκε επόμενος πρεσβευτής της Κολομβίας στις ΗΠΑ, ενώ ο πρώην επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Φρέντι Παντίγια, γνωστός για τις γενοκτονίες αγωνιστών, ονομάστηκε επόμενος πρέσβης της Κολομβίας στον ΟΗΕ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ