Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Εικόνες κι ακούσματα των ημερών...

Οπρωθυπουργός γυρίζει από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και, σαν τον Χότζα, θριαμβολογεί που η Ελλάδα ζημιώθηκε λιγότερο από όσο ο ίδιος ανέμενε. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γκρινιάζει γιατί οι ηγέτες της ΕΕ δε φάνηκαν τολμηροί στη λήψη αντιλαϊκών μέτρων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων ψιθυρίζει κρυφά ότι θα δημιουργήσει νέο κόμμα, προκαλώντας αναταραχή σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο Θ. Τσουκάτος απειλεί, εμμέσως πλην σαφώς, πως αν συνεχιστεί ο παραγκωνισμός του από τον «Καίσαρα» θα εξελιχθεί σε «Βρούτο».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού σ' ένα ντέρμπι «ζωής ή θανάτου» με τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ - έτσι που εξελίσσεται η αντιπαράθεση μόνο ένας από τους δυο θα κρατήσει την καρέκλα του - μαλώνουν για το ποιος εκ των μεγάλων αφεντικών του ποδοσφαίρου θα διαφεντεύει σ' ένα αδιαφανές, ύποπτο και, εν πολλοίς, βρώμικο πρωτάθλημα.

Νέος άνθρωπος που επί επτά χρόνια εθεωρείτο - επισήμως και με τη «βούλα» της αρμοδίας ιατροδικαστικής υπηρεσίας - νεκρός εμφανίζεται ολοζώντανος. Η «ανάσταση» δε γίνεται στον τάφο του στην Αλεξανδρούπολη, αλλά στα ΜΜΕ που «πεθαίνουν» για τηλεθέαση.

Στη Θεσσαλία αποκαλύπτεται η δράση κυκλώματος εμπορίου «λευκής σαρκός», στο οποίο συμμετέχουν λεχρίτες της νύχτας μαζί με υψηλόβαθμους αστυνομικούς και εμπλέκονται, εμμέσως, πολιτικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος. Η υπόθεση πάει για «κουκούλωμα», καθώς το μόνο μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι η απόσπαση αστυνομικών. Μάλιστα, «πιάνει απ' το σωρό» κι αποσπά όλους όσων κάπου - κάποτε ακούστηκε το όνομά τους χωρίς να υπάρχει επίσημη δίωξη, ούτε απόδειξη ενοχής, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο να υποστούν την κοινωνική χλεύη και το οικογενειακό «ανάθεμα» άνθρωποι που μπορεί και να μη συμμετείχαν άμεσα και ενεργά στο κύκλωμα.

Στο «πολιτιστικό» προσκήνιο πρωταγωνιστούν «αοιδοί» της νύχτας που, αντί της αξίας των φωνητικών χορδών τους, επιδεικνύουν στην πίστα το κάλλος των ημίγυμνων κορμιών τους.

Ιδού μια χώρα. Πιασμένη στο δόκανο της εξάρτησης από «συμμάχους» και «εταίρους» της. Χωρίς εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία κυβερνιέται από ηγέτες «μικρούς» για το παρελθόν της και «μοιραίους» για το μέλλον της.

Τυλιγμένη στο κουβάρι της πολιτικής απατεωνιάς. Μ' ένα ανακυκλούμενο και, κατά καιρούς και περιστάσεις, ανανεούμενο πολιτικό προσωπικό, έτοιμο πάντα να διαπλακεί με την οικονομική εξουσία για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα και για να εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα το πολιτικό «μεροκάματό» του.

Παραδομένη στη δίνη της κοινωνικής ευτέλειας. Με πεινασμένες ζωές παιδιών και γερόντων πεταμένες στα πεζοδρόμια της διακονιάς. Με ξέπνοες ελπίδες νέων ανθρώπων θαμμένες στους ανοιχτούς τάφους της ανεργίας. Με σώματα, ψυχές και αισθήματα κοριτσιών εμπορεύσιμα προϊόντα στην ελεύθερη αγορά της πορνείας. Με τα «λαμπιόνια» ενός «πολιτισμού» της γύμνιας, της αρπαχτής και της ξεφτίλας να αντικαθιστούν τις δάδες του πολιτιστικού φωτός των Ελλήνων.

Να, κι ένας λαός. Παρακολουθεί την παρακμή που έρχεται από τα υψηλά δώματα της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας και σαν νοσηρός «ιός» επιτίθεται και προσβάλλει το κοινωνικό σώμα της Ελλάδας. Παρακολουθεί απαθής λένε κάποιοι κι άλλοι του καταλογίζουν ευθύνες συμμετοχής και συνενοχής.

Απαθής δεν είναι, ούτε και ανεύθυνος. Αισθάνεται προδομένος, προσβεβλημένος, απηυδισμένος, οργισμένος. Αντιλαμβάνεται ποιος και γιατί ευθύνεται για την ηθική κατάπτωση της πολιτικής και το σάπισμα της κοινωνίας. Συνειδητοποιεί την αλληλουχία και την αλληλεπίδραση γεγονότων και καταστάσεων.

Αλλά δε φτάνουν τα αισθήματα και τα συναισθήματα. Δε φτάνει ούτε η κοινωνική και πολιτική συνειδητοποίηση. Χρειάζεται δράση. Συλλογική, κοινωνική, πολιτική. Αγώνας παντού. Για την υπεράσπιση της εθνικής υπόστασης και την κατοχύρωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Για το ξεθεμελίωμα μιας κοινωνίας άρρωστης και θνησιγενούς και το κτίσιμο μιας άλλης, υγιούς και αθάνατης...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «όπλο» την ποίηση του Σκαρίμπα (2010-11-28 00:00:00.0)
Διεκδικούν πολιτισμό για όλους (2008-12-16 00:00:00.0)
Επιμένουν... κατασταλτικά! (2006-03-22 00:00:00.0)
1967: Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα περνάει στον κόσμο των θρύλων (2001-10-09 00:00:00.0)
Προσέβαλαν την ιστορική μνήμη της πόλης (2000-04-27 00:00:00.0)
Αναζητεί εναγωνίως "πεμπτοφαλαγγίτες" (1996-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ