Κυριακή 8 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωντανή ... ατμόσφαιρα

Ερμηνευτής με σπάνιο ηχόχρωμα, που με γνώση και σεβασμό, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, μας «δωρίζει» υπέροχα τραγούδια μεγάλων δημιουργών, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαχρονικότητά τους, ο Μανώλης Μητσιάς, προσφέρει ένα ακόμα μοναδικό «ταξίδι». Ο λόγος για το νέο διπλό cd με τίτλο «Από τον Τσιτσάνη στον Χατζιδάκι» - μια αγκαλιά μουσικά «διαμάντια» της μουσικής ιστορίας του τόπου μας. Εχοντας εδώ και χρόνια την πεποίθηση πως «όταν τα τραγούδια είναι αληθινά και γνήσια ποτέ δεν παλιώνουν», ο καταξιωμένος τραγουδιστής μαζί με την Ορχήστρα Nυκτών Eγχόρδων του Δήμου Πατρέων υπό τη διεύθυνση του Θανάση Τσιπινάκη, παρουσιάζουν ένα «διάλογο» ανάμεσα στον Τσιτσάνη και τον Χατζιδάκι υπό τους ήχους της κιθάρας, του μαντολίνου και της μάντολας. Το διπλό άλμπουμ περιλαμβάνει 43 από τα ωραιότερα τραγούδια των δύο μεγάλων Ελλήνων συνθετών από ζωντανή ηχογράφηση. Τραγούδια μαγικά, μοναδικά, ανεπανάληπτα, «χρωματισμένα» από νυκτά έγχορδα με πρωταγωνιστή το μαντολίνο... Από τη «Συννεφιασμένη Κυριακή», την «Αχάριστη» και τον «Απόκληρο», στην «Αθανασία», στα «Παιδιά της καταιγίδας», στη «Μικρή Ραλλού» και πολλά άλλα αθάνατα τραγούδια, που μοσχοβολούν από το «άρωμα» δύο κορυφαίων δημιουργών και ενός σπάνιου όσον αφορά στη φωνή, στο ήθος και στη γνώση ερμηνευτή, ο οποίος επιμένει να πορεύεται στους δρόμους της γνησιότητας, της ποιότητας και της αισθητικής που επιβάλλει η αληθινή μουσική δημιουργία. Το εικαστικό του εξωφύλλου είναι του Γιώργου Σταθόπουλου.

Αν υποθέσουμε ότι μια δισκογραφική δουλειά μπορεί να κλείσει έστω ένα μέρος της ενέργειας που δημιουργείται σε μια συναυλία ανάμεσα σε καλλιτέχνη και κοινό, τότε η νέα δισκογραφική έκδοση με τίτλο «Εξω» του Σωκράτη Μάλαμα ανήκει σ' αυτήν την κατηγορία. Με είκοσι και πλέον χρόνια «διαδρομή» στη δισκογραφία αλλά και στους συναυλιακούς δρόμους, ο γνωστός τραγουδοποιός με το εντελώς προσωπικό μουσικό ύφος του συσπειρώνει γύρω του φανατικούς ακροατές, ενώ κάθε συναυλία του χαρακτηρίζεται από ένταση και πάθος. Αυτήν την ατμόσφαιρα αποτυπώνει η έκδοση «Εξω», που ταυτόχρονα αποτελεί και το πρώτο live CD και DVD στη δισκογραφία του. Περιλαμβάνει εξήντα τραγούδια του Σωκράτη Μάλαμα - και κάποια του Θανάση Παπακωνσταντίνου - ενώ για πρώτη φορά αποτυπώνονται σε άλμπουμ τα τραγούδια «Κίρκη» και «Πουλί σε δέντρο αρχοντικό» με τη φωνή του. Τραγούδια αφηγηματικά, μπολιασμένα με τη δωρικότητα του λαϊκού, αλλά και την εσωτερικότητα της μπαλάντας και κάποιες φορές με το ροκ. Διατίθεται σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις: σε τετραπλό CD, σε διπλό DVD και σε BOX που περιλαμβάνει και τα δύο. Να σημειώσουμε, πως τα δύο πρώτα CD περιλαμβάνουν ζωντανές ηχογραφήσεις από τις περσινές συναυλίες του στα θέατρα Βράχων (Βύρωνα) και Δάσους (Θεσσαλονίκη), ενώ τα άλλα δύο επίσης ζωντανές ηχογραφήσεις με όλους τους μουσικούς, αλλά σε στούντιο. Στο τραγούδι, μαζί με τον Σ. Μάλαμα, η Μαρίνα Δακανάλη.


Ο τίτλος του τραγουδιού του Νίκου Πορτοκάλογλου «Απόψε είναι ωραία» βάφτισε το ομώνυμο διπλό άλμπουμ των Νίκου Πορτοκάλογλου, Νίκου Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελλου - ζωντανή ηχογράφηση του προγράμματος που παρουσίαζαν στο «Σταυρό του Νότου» το χειμώνα που πέρασε. Το άλμπουμ αποτυπώνει τις καλύτερες στιγμές και την ατμόσφαιρα του ζωντανού μουσικού προγράμματος τριών φίλων από τα παλιά, με μοναδική χημεία μεταξύ τους. Ενα πρόγραμμα άμεσο, παρεΐστικο, γεμάτο ενέργεια, με τραγούδια - γνωστές επιτυχίες τους, όπως το «Να με προσέχεις», «Πάρε με (απόψε πάρε με)», «Η ευτυχία είναι αυτό», «Θάλασσά μου σκοτεινή» κ.ά. Οι τρεις τραγουδοποιοί μοιράστηκαν τα τραγούδια τους, ερμηνεύοντας τα περισσότερα από αυτά ανά δύο ή τρεις, προσφέροντας ξεχωριστές εκτελέσεις, όπου μπλέκονται τραγούδια, φωνές, σολαρίσματα, παράδοση, ηλεκτρική κιθάρα, νταούλι, μαντολίνο, παρελθόν και παρόν, δημιουργώντας γιορτινή αίσθηση.

Ζωντανές ηχογραφήσεις περιλαμβάνει και το τριπλό CD «Live» από τις εμφανίσεις του Δημήτρη Μπάση τα δύο τελευταία χρόνια. Περιλαμβάνει 53 τραγούδια παλαιότερων και νεότερων δημιουργών, μεγάλες επιτυχίες τόσο του ίδιου όσο και άλλων γνωστών ερμηνευτών του παρελθόντος και του σήμερα. Ο Δ. Μπάσης, μια από τις λαϊκές φωνές του σύγχρονου τραγουδιού που ξεχωρίζουν, δίνει τη δική του ερμηνευτική διάσταση σε τραγούδια που αντέχουν στο χρόνο και σε αξιόλογες σημερινές δημιουργίες. Το τριπλό άλμπουμ κλείνει στιγμές από ζωντανές ηχογραφήσεις συναυλιών που έδωσε το καλοκαίρι του 2008, από το πρόγραμμα στο «Χάραμα» (2008 - 2009) και από το «Cine Κεραμεικός» (2009 - 2010). Πρόκειται για ένα δίσκο κατά βάση λαϊκό, στον οποίον, πέρα από το ρεπερτόριο του ίδιου του τραγουδιστή, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε τραγούδια που δεν έχουμε ξανακούσει από αντρική φωνή, όπως για παράδειγμα τα: «Σώσε με», «Μία είναι η ουσία», «Κάθε ηλιοβασίλεμα», «Τώρα κι εγώ θα ζήσω» κ.ά. καθώς και σε παραδοσιακά τραγούδια.

«

Γιώργος Δημητριάδης Live - 15 χρόνια εφηβείας» τιτλοφορείται το διπλό cd του Γιώργου Δημητριάδη - ηχογράφηση της συναυλίας του τον περασμένο Δεκέμβρη για τα 15 χρόνια του στη δισκογραφία. Στη γιορτινή βραδιά, τη σκηνή μοιράστηκαν μαζί του, φίλοι του συνοδοιπόροι τραγουδοποιοί, αλλά και νεότεροι, οι: «Απροσάρμοστοι», Νίκος Ζιώγαλας, Βασίλης Καζούλλης, Μανώλης Φάμελλος, Στάθης Δρογώσης, Κώστας Λειβαδάς, Μύρωνας Στρατής, Πάνος Μουζουράκης, Γιώργος Μυλωνάς, Βαγγέλης Ασημάκης, Νίκος Γώγος, Σοφία Στρατή και Λιάνα Παπαλέξη.


Ρ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ