Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
Τηλεόραση
Εν αναμονή της «κυβερνητικής» τροποποίησης

Μπορεί ο νόμος για το ΕΣΡ να δημοσιεύθηκε στις 29 Νοέμβρη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, εντούτοις το νέο ΕΣΡ με τη σύνθεση που προβλέπεται από το νόμο, δε θα συγκροτηθεί, από ό,τι φαίνεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Η θητεία του ΕΣΡ με τη σημερινή του σύνθεση, θα «διατηρηθεί» και τους επόμενους μήνες. Αιτία της κωλυσιεργίας είναι η δυσκαμψία για την τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, που θα πρέπει να κάνει ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Η τροποποίηση αφορά την πλειοψηφία των 4/5 που προβλέπεται από το νόμο, ενώ ο κανονισμός της Βουλής σήμερα προβλέπει πλειοψηφία 3/5. Κανείς δεν μπορεί ν' αποκλείσει ότι η τροποποίηση θα συνδυαστεί και με το χρόνο που θα περατωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δημιουργεί νέες καταστάσεις αφού ο κυβερνητικός έλεγχος του οργάνου θα είναι πιο ασφυκτικός. Και μάλιστα σε μια περίοδο που το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο αλλάζει σημαντικά, αλλά «διατηρεί» την αδιαφάνειά του. Στο τοπίο αυτό, της διαπλοκής και της ανομίας, αφού συχνότητες ανεξέλεγκτα εξαγοράζονται και νέοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί κάνουν την εμφάνισή τους, το νέο ΕΣΡ - εάν η κυβέρνηση θελήσει να δώσει άδειες - θα έχει έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.

Ενώ μέχρι σήμερα όλα τα κόμματα της Βουλής είχαν τη δυνατότητα να υποδείξουν μέλη για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, με το νέο νόμο, το αποκλειστικό δικαίωμα συμμετοχής το έχει το ΠΑΣΟΚ και ένα ακόμη κόμμα. Σύμφωνα με το νόμο, το ΕΣΡ αποτελείται από 7 μέλη στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος. Τα μέλη του ΕΣΡ επιλέγονται από τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Βουλής. Η απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία «τουλάχιστον 4/5». Η συντριπτική πλειοψηφία ως γνωστό στη Διάσκεψη των προέδρων, ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Η προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, για ένα ΕΣΡ που θα ελέγχεται πλήρως από την κυβέρνηση, ολοκληρώθηκε με την ψήφιση του νόμου. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο υπουργός Τύπου, επανειλημμένα μιλούσε για κομματικοποίηση του ΕΣΡ, όταν την ίδια στιγμή ο ίδιος ο υπουργός επιχειρούσε και επιχειρεί με κάθε τρόπο να καταστρατηγήσει τη στοιχειώδη ανεξαρτησία του, προκειμένου να το ελέγξει. Στο νέο νόμο φρόντισε στο ασυμβίβαστο του μέλους του ΕΣΡ να θέσει και το ασυμβίβαστο μέλους που θα έχει αξίωμα ή «θέση σε οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα».

Μπορεί, επίσης, ο υπουργός Τύπου να μην έχει τον έλεγχο νομιμότητας, εντούτοις σε μία εποχή που θα πρέπει να δοθούν οι άδειες, ο υπουργός διατηρεί την αρμοδιότητα της έκδοσης των αδειών. Ερωτήματα που έχουν σχέση, όπως φαίνεται, με τη διαφάνεια και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ, γεννά η διάταξη που αφορά τις «εμπιστευτικές πληροφορίες» και η οποία ουσιαστικά αποτελεί για τα μέλη του ΕΣΡ «δαμόκλεια σπάθη». Τα μέλη του ΕΣΡ, σύμφωνα με το νόμο, «δεν επιτρέπεται να γνωστοποιούν σε κανένα απολύτως πρόσωπο ή αρχή παρά μόνον στα αρμόδια δικαστήρια και στις ειδικές επιτροπές της Βουλής, εμπιστευτικές πληροφορίες και στοιχεία που περιέρχονται σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Η απαγόρευση μάλιστα ισχύει και μετά τη για οποιονδήποτε λόγο λήξη της θητείας τους.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το θέμα των συμβάσεων αυτοδέσμευσης και επιτροπών δεοντολογίας που θα καταρτίζουν οι κάτοχοι άδειας λειτουργίας ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Είναι φανερό ότι και σήμερα υπάρχουν νόμοι και κανόνες δεοντολογίας, μόνο που οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί αρνούνται να τους σεβαστούν. O νέος νόμος δημιουργεί μια δαιδαλώδη διαδικασία επιτροπών δεοντολογίας και οργάνων αυτοελέγχου των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, που φυσικά δε θ' αποτελέσουν πανάκεια, για την έννομη λειτουργία των ΜΜΕ, αφού καθημερινά σχεδόν, οι κανόνες παραβιάζονται με την ανοχή και της ίδιας της κυβέρνησης.


Κ.Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ