Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεν κλείσαμε» με το Ασφαλιστικό

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες το υπουργείο Εργασίας

«Δεν κλείσαμε, δεν τελειώσαμε. Το έργο, που χρειάζεται το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, είναι ακόμη μεγάλο».

Η φράση του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ξεκαθάρισε ότι η αντιασφαλιστική επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης. Στο ίδιο πλαίσιο, είπαν πως πρέπει να βρεθούν επιπλέον 350 μέχρι και 700 εκατομμύρια ευρώ, για να «πιάσουν» τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας. Φυσικά, για να βρεθούν αυτά τα χρήματα, το ενδεχόμενο λήψης νέων αντιασφαλιστικών μέτρων παραμένει, πόσο μάλλον όταν η «Πράσινη Βίβλος» της ΕΕ ζητά τη συνέχιση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Κατά τα άλλα, η ηγεσία του υπουργείου επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το ίδιο προκλητικά και να διαφημίζει ως «σωστές» τις αντεργατικές της επιλογές και να απαιτεί την ενεργό τους υποστήριξη από τους εργαζόμενους. Τα κυβερνητικά στελέχη επανέλαβαν ότι απαιτείται νέα εξοικονόμηση πόρων. Σ' αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, ενώ για το 2010 το ποσό της κρατικής χρηματοδότησης για συντάξεις και παροχές ασφάλισης θα έφτανε τα 18 δισ. ευρώ, το Πρόγραμμα Σταθερότητας το περιόρισε στα 13,07 δισ. ευρώ. Αυτά τα περίπου 5 δισ. ευρώ (περίπου 25%) λείπουν από συντάξεις και παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Συγκεκριμένα και μόνο για φέτος:

-- Στα 1,1 δισ. ευρώ φτάνει η περιστολή δαπανών στον κλάδο Υγείας και κύρια στο Φάρμακο, δηλαδή λιγότερες παροχές Υγείας προς τους εργαζόμενους και «εξίσωση» προς τα κάτω.

-- Στα 1,2 δισ. ευρώ έφτασαν οι περικοπές από το κόψιμο της 13ης και 14ης σύνταξης.

-- Από το χαράτσι (ΛΑΦΚΑ) στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ αφαίρεσαν απ' τις τσέπες των συνταξιούχων 120 εκατ. ευρώ.

-- Την ίδια στιγμή η εισφοροδιαφυγή, στην οποία έχουν κηρύξει «πόλεμο», βρίσκεται σε ποσοστό 30% και παρά τις κορόνες περί είσπραξης 850 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων από εισφορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ