Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΦΟΡΤΗΓΑ
«Δεμένα» με τις συνθήκες δουλειάς στον κλάδο

Η «απελευθέρωση» των μεταφορών θα αυξήσει τους κινδύνους

Πλημμελείς ελέγχους και παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στον κλάδο των μεταφορών, με υπερβάσεις ωραρίων, καταστρατήγηση ΣΣΕ, που έχουν ως αποτέλεσμα την ελλιπή οδική ασφάλεια, κατήγγειλαν, σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνδικάτων Εργατοϋπαλλήλων Μεταφοράς (ΠΟΣΕΜ), με αφορμή τα πρόσφατα, μεγάλα ατυχήματα με φορτηγά, που σημειώθηκαν στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στη Χαλκιδική και στην Περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης.

Ανέφεραν επίσης ότι το επόμενο διάστημα, «παράλληλα με την απελευθέρωση των μεταφορών», προωθούνται, νομοθετικά, εργασιακές αλλαγές και στον κλάδο τους (κατάργηση βιβλίων δρομολογίων, κατάτμηση άδειας, κατάργηση της υποχρέωσης γνωστοποίησης αλλαγής δρομολογίων για τις εταιρείες και αντικατάστασή τους με «ειδικό βιβλίο αλλαγών»), που θα κάνουν ακόμη πιο άθλιες τις συνθήκες εργασίας τους.

Οι συνδικαλιστές ζητούν ένταση των ελέγχων για τα υπέρβαρα φορτία και τη λαθραία μεταφορά, ενώ όπως είπαν, προσκόμισαν στο ΣΔΟΕ διπλές λίστες αποδοχών οδηγών. Κατήγγειλαν επίσης ότι ενώ η Ομοσπονδία έχει υποβάλει στο ΙΚΑ έναν «ογκώδη φάκελο» από τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων, με τις οποίες επιδικάζονται σε οδηγούς μεγάλα ποσά για υπερωρίες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από το ταμείο ώστε να παρακρατηθεί αναλογικά και η παράνομα παρακρατημένη ασφαλιστική εισφορά, το ΙΚΑ δεν κάνει τίποτα. Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ επικαλούνται ότι δεν αρκούν οι αποζημιώσεις που επιδικάζουν τα δικαστήρια, αφού απαιτούνται εξατομικευμένες καταγγελίες των οδηγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ