Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
Θεσμοθετείται σειρά αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων

Κώδωνας κινδύνου από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη»

Οι εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Οι εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Κάλεσμα για την όσο το δυνατόν πλατύτερη συσπείρωση με σκοπό την υπεράσπιση στοιχειωδών λαϊκών δημοκρατικών ελευθεριών και την ενεργό έκφραση αλληλεγγύης προς όσους πλήττονται, απηύθυνε χτες η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», με συνέντευξη που έδωσε με αφορμή το νομοσχέδιο για τους μετανάστες και το υπό κατάρτιση για την τρομοκρατία. Δυο νομοσχέδια-κομμάτια του αυταρχικού θεσμικού πλαισίου που ενισχύεται τα τελευταία χρόνια.

«Εχουμε μια συστηματική, ύπουλη διάβρωση των δημοκρατικών κατακτήσεων της κοινωνίας μας», υπογράμμισε ο Χάρης Παπαμάργαρης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης». Ο δικηγόρος Τάκης Παππάς τόνισε ότι με το πλέγμα των αντιδραστικών νόμων και πρακτικών, που καθιερώνεται στη χώρα μας, «επιδιώκουν να αισθάνεται ο κόσμος μια απειλούμενη κρατική βία εναντίον του». Αναφερόμενος, μάλιστα, σε αυτό είπε ότι «μέσα από την ποινική μεταχείριση αναδεικνύεται η βία. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που καταργεί το παραδοσιακό σύστημα της προστασίας των ελευθεριών. Καταργούνται εθνική έννομη τάξη και δικονομικοί κανόνες προστασίας των πολιτών. Τα δικαιώματα θα υπάρχουν μόνο καθ' υπόθεσιν».

Για τους μετανάστες ο δικηγόρος Δημήτρης Καλτσώνης υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης παρατείνεται η αισχρή εκμετάλλευσή τους και εισάγονται νέες κατασταλτικές ρυθμίσεις σε βάρος του μη νόμιμου μετανάστη. Παράλληλα, καθιερώνονται διαδικασίες κατάδοσής τους στις αρχές. Η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ πρόσθεσε ότι η περιστολή των δικαιωμάτων των μεταναστών, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα υπάρξει και για τους Ελληνες πολίτες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος ανέφερε ότι με το μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ υποδηλώνεται η επικυριαρχία των ΗΠΑ σε βάρος της χώρας μας, ενώ ο καθηγητής του Πάντειου και εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Ηλίας Νικολόπουλος υπογράμμισε ότι «ισχυροποιείται η εκτελεστική εξουσία και υποβαθμίζεται ο νόμος». Ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης είπε ότι οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις «θα πλήξουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Θεσμοθετείται η κατάδοση και καθιερώνεται η πιο ένοχη συναλλαγή. Το δίκαιο ανταλλάσσει υπηρεσίες με το έγκλημα;». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις για την τρομοκρατία δεν επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. «Λειτουργούν σαν συμπλήρωμα της Σένγκεν και έρχονται να αξιοποιήσουν αυτές τις καταστάσεις για να πλήξουν το δημοκρατικό πολίτευμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ