Σάββατο 7 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 78 δισ. οι ενισχύσεις που δόθηκαν στις τράπεζες

Με τα 25 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση, το σύνολο των ενισχύσεων για τη στήριξη των τραπεζών αντιστοιχεί πλέον στο 32,5% του ΑΕΠ

Μετά την προχθεσινή απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να επεκτείνει κατά 25 δισ. ευρώ τις κρατικές εγγυήσεις σε ομολογιακούς τίτλους που θα εκδίδουν οι ίδιες οι τράπεζες - προκειμένου να τους ενεχυριάσουν στην ΕΚΤ για τη λήψη χαμηλότοκων δανείων - το συνολικό ποσό που με διάφορες μορφές έχουν δώσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το 2008 ως σήμερα ανέρχεται στα 78 δισ. ευρώ! Ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 32,5% του ΑΕΠ του 2009.

Η αρχή έγινε από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2008, η οποία, στα πλαίσια των αποφάσεων που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος που απειλούνταν με κατάρρευση, ενέκρινε το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Στις αρχές του 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - η οποία ως αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι με το σχέδιο ενίσχυσης επεδίωκε τη διάσωση των μεγαλομετόχων των τραπεζών - ενέκρινε και δεύτερο πακέτο στήριξης ύψους 15 δισ. ευρώ. Και σαν να μην έφθανε ο πρωτοφανής αυτός πακτωλός των χρημάτων, στο μνημόνιο υπάρχει ειδική αναφορά για την ενίσχυση των τραπεζών, με τη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, το οποίο θα λειτουργήσει με κρατικά κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ. Η τελευταία (;) πράξη του δράματος γράφτηκε χθες με την ανακοίνωση από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών και την άμεση προώθηση τροπολογίας στη Βουλή για την επέκταση κατά 25 ακόμη δισ. ευρώ των κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες.

Πρόκειται για βαθιά ταξική επιλογή, η οποία σκίζει τη μάσκα του εθνικού συμφέροντος, το οποίο επικαλούνται η αστική τάξη και το πολιτικό της σύστημα. Στο όνομα της αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων επέβαλαν στον ελληνικό λαό τα εξοντωτικά μέτρα που δημιουργούν στα λαϊκά στρώματα συνθήκες απόγνωσης. Οταν όμως πρόκειται για τη στήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου - βασικού αρμού του συστήματος καπιταλιστικής εκμετάλλευσης - τότε εμφανίζονται γαλαντόμοι και ανοιχτοχέρηδες. Και η υποκρισία: Οταν το τραπεζικό σύστημα κλυδωνίζεται από την καπιταλιστική κρίση, αφήνουν κατά μέρος τις διακηρύξεις περί ανταγωνισμού και καταφεύγουν στις πιο απροκάλυπτες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις, όπου το καπιταλιστικό κράτος - μέσα από την φορολογική λεηλασία του λαού - μπαίνει μπροστά, προκειμένου να διασώσει τις ιδιωτικές τράπεζες και τους μεγαλομετόχους σ' αυτές.

  • Ποινές - χάδι 902.000 ευρώ επέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδας σε 20 ελληνικές και ξένες τράπεζες, για παραβάσεις στις οποίες υπέπεσαν στις συναλλαγές τους με το κοινό και την παραβίαση των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου που διέπουν τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ