Κυριακή 8 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ
Ερχεται μαύρος τρύγος...

Ακόμα πιο ακριβά θα πληρώσουν φέτος οι αμπελουργοί τα δεινά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της ελεύθερης αγοράς. Πλησιάζει ο τρύγος και όλα δείχνουν ότι οι τιμές θα είναι σε ακόμα πιο εξευτελιστικά επίπεδα και είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν αμάζευτα τα κρασοστάφυλα στ' αμπέλια. Οι τιμές που ακούγεται ότι θα δοθούν δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής. Παράλληλα, γίνεται λόγος για μεγάλα αποθέματα κρασιού από την περσινή παραγωγή, πράγμα που επιδεινώνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο.

Οπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι διοικήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΚΕΟΣΟΕ και άλλοι, που δραστηριοποιούνται μέσω της διεπαγγελματικής κρασιού, προτείνουν επιμέρους λύσεις, που όμως ούτε μικρές ανάσες δεν μπορούν να προσφέρουν στους αμπελουργούς. Ούτε η απόσταξη κρίσης, ούτε τα άτοκα δάνεια έλυσαν μέχρι τώρα πρόβλημα. Ούτε επίσης θα γλιτώσουν οι μικρομεσαίοι αμπελουργοί από τα χειρότερα, αν εξεταστούν λύσεις για το τι θα γίνουν τα περσινά αποθέματα, όπως συμφωνήθηκε σε σχετική σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τίποτα μέχρι τώρα δε διασφαλίζει εγγυημένες τιμές και βιώσιμο εισόδημα στους παραγωγούς. Η κυβέρνηση, όπως και πέρσι και όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει εντυπώσεις και να ρίξει στάχτη στα μάτια των αμπελουργών.

Το οικονομικό αδιέξοδο, που βιώνουν οι αμπελοκαλλιεργητές της χώρας, είναι συνυφασμένο με τη γενικότερη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και το πλαίσιο των συμφωνιών του ΠΟΕ. Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ένα ακόμα τμήμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, οι αμπελοκαλλιεργητές, οδηγείται στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Μάλιστα η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο τα τελευταία χρόνια μετά την τελευταία αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς κρασιού και την καθιέρωση της αποδεσμευμένης ενίσχυσης, όπου εισηγήτρια του σχετικού κανονισμού στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν η τωρινή υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Μπατζελή.

Μπρος σ' αυτή την κατάσταση οι μικρομεσαίοι αμπελουργοί καλούνται να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους και να διεκδικήσουν εγγυημένες τιμές για το σταφύλι. Καλούνται να συνταχθούν με το συνεπές αγροτικό κίνημα, την ΠΑΣΥ, σε ένα πλαίσιο διεκδίκησης και πάλης, κόντρα στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική, που πραγματικά θα δίνει λύσεις στις σύγχρονες ανάγκες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ