Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κλείνει το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών

Κλείνουν το Κέντρο Υποδοχής και Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων, καθώς και το Γραφείο Νομικής Στήριξης Μεταναστών του Μακεδονικού Ινστιτούτου Εργασίας, καθώς στο τέλος του μήνα διακόπτεται η χρηματοδότησή τους από το πρόγραμμα INTEGRA. Στη διάρκεια των είκοσι μηνών που λειτούργησαν τα δύο κέντρα αντιμετωπίστηκαν με μεγάλη επιτυχία προβλήματα κοινωνικού, ιατρικού, ψυχολογικού, νομικού και ασφαλιστικού ενδιαφέροντος, όπως και ζητήματα σχετικά με την εκπαίδευση και την απασχόληση των μεταναστών. Σημειώνεται ότι καθημερινά μεγαλώνει ο αριθμός των αλλοδαπών που απευθύνονται στο κέντρο για βοήθεια, ενώ μέχρι τώρα αντιμετωπίστηκαν πάνω από 550 περιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα διευθετήθηκαν υποθέσεις σχετικά με τη χορήγηση πράσινης κάρτας, άδειας παραμονής, απελάσεις, βίζες, θέματα ιατρικά και ασφαλιστικά, όπως νοσηλείες, μεταμοσχεύσεις, συνταξιοδοτικά, διευθετήσεις με κοινωνικές υπηρεσίες, διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, επιδόματα αναπηρίας. Επίσης κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα, όπως οικογενειακές διαφορές, διαζύγια, φυλακίσεις, παραπομπές σε αποτοξινωτικά κέντρα, ενώ τα στελέχη του Κέντρου ενδιαφέρθηκαν σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις για ζητήματα απασχόλησης μεταναστών.

Οι απασχολούμενοι στα γραφεία ήταν δύο νομικοί, δύο ψυχολόγοι, ένας κοινωνιολόγος και τέσσερις μετανάστες πτυχιούχοι ΑΕΙ. Η λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής και του Γραφείου Νομικής Στήριξης βελτιώθηκε τον τελευταίο χρόνο από την άποψη της πιο εξειδικευμένης παροχής πληροφοριών από τα άτομα που μιλούν τέλεια τις πιο συχνά ομιλούμενες γλώσσες των μεταναστών στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Μακεδονία.

Σημειώνεται ακόμη ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος έγιναν δύο φεστιβάλ αντιρατσιστικού περιεχομένου, εκδόθηκαν πολλά έντυπα πληροφοριακά υλικά για τους μετανάστες, ενώ τα στελέχη των Κέντρων διατηρούν μόνιμη επικοινωνία με τους 16 συλλόγους μεταναστών της Θεσσαλονίκης.

Επίσης τα δύο Κέντρα προετοίμασαν τα πληροφοριακά υλικά που θα διανεμηθούν στην εκδήλωση που διοργανώνουν το ΜΑ.ΚΙ.ΝΕ και οι μεταναστευτικοί σύλλογοι με την ευκαιρία των εγκαινίων του Στεκιού του Μετανάστη, που γίνονται σήμερα στις 7.30 μμ, στην οδό Διοικητηρίου 8, 3ος όροφος. Οι εργαζόμενοι που θα συγκεντρωθούν στο Στέκι του Μετανάστη αναμένεται να ζητήσουν από όλους τους αρμόδιους φορείς της πόλης και κύρια από το Εργατικό Κέντρο να ενδιαφερθούν για την τύχη των δύο Κέντρων και να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για συνέχιση της λειτουργίας τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ