Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΕΓΚΕΦΑΛΙΤΙΔΑ
Δέκα έξι τα βεβαιωμένα περιστατικά

Τα οποία οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου

Τα 16 είχαν φτάσει έως χτες τα ταυτοποιημένα περιστατικά εγκεφαλίτιδας στη Βόρεια Ελλάδα που οφείλονται στον ιό του «Δυτικού Νείλου». Οπως προκύπτει απ' τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, ανάμεσα στα περιστατικά αυτά συμπεριλαμβάνονται 79χρονος με πολύ βαρύ ιατρικό ιστορικό που εξέπνευσε προχτές στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, καθώς και μία από τις δύο υπερήλικες γυναίκες που έχασαν τη ζωή πριν από λίγες μέρες. Από το νοσοκομείο έγινε γνωστό ότι χτες νοσηλεύονταν συνολικά 12 περιστατικά με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, απ' τα οποία δέκα σε ήπια κατάσταση, ένα σε μέτρια και ένα σε σοβαρή κατάσταση.

Οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν την αύξηση των περιστατικών εγκεφαλίτιδας το επόμενο διάστημα. Υπογραμμίζουν ότι το φαινόμενο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και το «τροπικό» κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, ότι τα κουνούπια μολύνονται σε σημαντικό βαθμό λόγω της υγρασίας.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δε μεταδίδουν τη νόσο. Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυικούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε μικρό μόνο ποσοστό (<1%) των ασθενών - και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα - εμφανίζονται επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν καλή πορεία.

Το υπουργείο Υγείας συνιστά τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια) κ.λπ.

Επιδημίες «Πυρετού του Δυτικού Νείλου» σε ανθρώπους έχουν εκδηλωθεί από το 1996 σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (όπως Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Ουγγαρία) και πρόσφατα σε Ιταλία και Πορτογαλία. Επίσης, από το 1999 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ