Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ
«Στο σκοτάδι» η Αίγινα

Το τι σημαίνει «απελευθέρωση» της Ενέργειας και ιδιωτικοποίηση βιώνουν με το χειρότερο τρόπο οι κάτοικοι. Κόπηκαν δύο από τα τρία υποθαλάσσια καλώδια της ΔΕΗ και η Επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να νοικιάσει πλατφόρμα επισκευής από ιδιώτη!

Κίνδυνο γενικού μπλακ-άουτ αντιμετωπίζει η Αίγινα, αφού από την Κυριακή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ηλεκτροδότησης στο νησί, λόγω καταστροφής σε δύο από τα τρία υποθαλάσσια καλώδια της ΔΕΗ. Τα δύο απ' αυτά τοποθετήθηκαν το 1980 και είναι ασυντήρητα. Η επισκευή τους θα καθυστερήσει, αφού, λόγω της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, η ΔΕΗ δε διαθέτει πλατφόρμα επισκευής. Η τελευταία πρέπει να νοικιαστεί από ιδιώτη μετά από σχετικό διαγωνισμό. Στο νησί αναμένονταν γεννήτριες της ΔΕΗ.

Παρέμβαση για το πρόβλημα ηλεκτροδότησης του νησιού πραγματοποίησε χτες η Κομματική Οργάνωση Αίγινας του ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Αίγινα με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Στέλιο Κοττάκη. Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε την τοπική υπηρεσία της ΔΕΗ, το Δήμο Αίγινας και το Λιμεναρχείο.

Η πρώτη βλάβη σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στις 06.53 όταν κόπηκε ο ένας αγωγός σε απόσταση 200-300 μέτρων από την ακτή και σε βάθος 10-15 μέτρων. Η ζημιά προκλήθηκε πιθανά από άγκυρα κότερου. Τα τρία καλώδια της ΔΕΗ, που προέρχονται από εγκατάστασή της στα Μέθανα, καταλήγουν σε εγκατάσταση στον όρμο Σαρπά, νότια της Πέρδικας, όπου απαγορεύεται η προσέγγιση σκαφών. Ωστόσο, γιοτ και κότερα αγκυροβολούν στην περιοχή, η οποία δεν αστυνομεύεται λόγω έλλειψης προσωπικού από το τοπικό Λιμεναρχείο, ενώ σε μικρή απόσταση από την εγκατάσταση λειτουργεί πλαζ του Δήμου Αίγινας που έχει νοικιαστεί σε ιδιώτες.

Την Κυριακή, στις 17.05, πιθανά λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου, αλλά και παλαιότητας, προκλήθηκε ζημιά και στο δεύτερο αγωγό, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την ακτή και σε βάθος 70-80 μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε περιόδους αιχμής της ζήτησης απαιτούνται 20 MW, ενώ το εναπομείναν καλώδιο μεταφέρει 10MW. Η ΔΕΗ θα «ρυθμίσει» προσωρινά το ζήτημα που προέκυψε με τη μεταφορά γεννητριών στο νησί. Οι τελευταίες αναμένεται να λειτουργήσουν σήμερα στο παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λεόντι, αλλά δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

Ηδη, η Αίγινα έχει χωριστεί σε τρία τμήματα, το καθένα από τα οποία θα έχει ηλεκτρικό ρεύμα ένα δίωρο ανά έξι ώρες. Σε αρκετά μέρη του νησιού που βρίσκονται σε ψηλά σημεία, όπως στους Αγ. Ασώματους, υπάρχει πρόβλημα υδροδότησης, αφού δεν επαρκεί το ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φωτιά στον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Πλάκα (2018-08-30 00:00:00.0)
Σε λειτουργία οι νέες συνδέσεις Αίγινας και Θάσου (2012-07-12 00:00:00.0)
Βλάβες καραβιών (2010-06-18 00:00:00.0)
Προωθεί τη διασύνδεση Κυκλάδων και Μεγαλόπολη (2009-09-23 00:00:00.0)
Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση (2004-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ