Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «μαύρη τρύπα» της ανεργίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε μία τεράστια «μαύρη τρύπα» που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου «χάνονται» εκατομμύρια θέσεις εργασίας και η τάση αυτή δε δείχνει να αντιστρέφεται παρά τα «θετικά δείγματα για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας».

Τον Ιούλιο χάθηκαν 131.000 θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή πολύ περισσότερες από αυτό που προβλεπόταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας (BLS). Οι απώλειες θέσεων αφορούν στο δημόσιο τομέα, καθώς δεν ανανεώνονται οι προσωρινές συμβάσεις εργασίας συνολικά 143.000 εργαζομένων. Το υπουργείο αναθεώρησε εξάλλου και τα στοιχεία που αφορούν τον Ιούνιο, καθώς ο μήνας ήταν πολύ χειρότερος από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί καθώς χάθηκαν 221.000 θέσεις εργασίας έναντι των 125.000 που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.

Το ποσοστό ανεργίας έμεινε τελικά στο 9,5%, εντούτοις σύμφωνα με τα στοιχεία του BLS, ο αριθμός των ανέργων έφτασε τα 14,6 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των ανέργων έφτασε τα 31 εκατομμύρια στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και αυτοί που εργάζονται σε μερική βάση, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μπορούν να βρουν σταθερή δουλειά. Δηλαδή ένα στους έξι Αμερικανούς ή το 16,5% του συνόλου των εργαζομένων. Επίσης, 6,6 εκατομμύρια είναι άνεργοι για μεγαλύτερο διάστημα των έξι μηνών, ενώ κατά προσέγγιση για κάθε πέντε ανέργους αντιστοιχεί μία διαθέσιμη θέση εργασίας. Εύλογο λοιπόν ότι και φέτος θα σπάσει ένα ακόμη ρεκόρ, αυτό της χρεοκοπίας των νοικοκυριών καθώς ήδη για το πρώτο εξάμηνο του 2010 έχουν κατατεθεί 908.000 αιτήσεις πτωχεύσεων και κατασχέσεων και ενώ το 2009 είχε καταγραφεί το ιστορικό ρεκόρ του 1,4 εκατομμυρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ