Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ - ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΙΚΟ ΚΚ
Να σταματήσουμε τα σχέδια των ιμπεριαλιστών

Κοινή ανακοίνωση - έκκληση στους λαούς της περιοχής και όλου του κόσμου να σταματήσουν την προσπάθεια επιβολής των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, με αφορμή τις απειλές της Κολομβίας ενάντια στη Βενεζουέλα εξέδωσαν το ΚΚ Βενεζουέλας και το Κολομβιάνικο ΚΚ. Σε αυτή, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνεται «η μακρά κοινή ιστορία των δύο λαών που ξεκινάει από την πάλη ενάντια στους Ευρωπαίους αποικιοκράτες».

Αφού τα δύο κόμματα σημειώνουν τις σημαντικές «δημοκρατικές και προοδευτικές αλλαγές», που συντελούνται σε πολλές χώρες της περιοχής με πρωταγωνιστές τους λαούς, υπογραμμίζουν ότι την ίδια στιγμή «εκδηλώνονται οι φιλοδοξίες και οι απειλές του ιμπεριαλισμού, ιδιαίτερα του βορειοαμερικάνικου, να διατηρήσει τον ηγεμονικό οικονομικό, στρατιωτικό έλεγχο και κυρίως να κατακτήσει τον ολοκληρωτικό έλεγχο των φυσικών πόρων της περιοχής για την αποκλειστική εκμετάλλευσή τους από τις πολυεθνικές».

Γίνεται ειδικά αναφορά για την επαναδραστηριοποίηση του 4ου στόλου των ΗΠΑ,τη συμφωνία του αντιδραστικού καθεστώτος της Κολομβίας για την εγκατάσταση 7 νέων αμερικανικών βάσεων, τις βάσεις σε Παναμά και Κόστα Ρίκα με το πρόσχημα της «καταπολέμησης του ναρκεμπορίου και της τρομοκρατίας», που οι ίδιοι οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές δημιούργησαν.

Ακόμα σημειώνεται ότι η Βενεζουέλα αποτελεί στόχο, γιατί «βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία αλλαγών πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών με κατεύθυνση την εθνική απελευθέρωση και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την οικοδόμηση ενός λαϊκού, δημοκρατικού και αντιιμπεριαλιστικού κράτους που μπορεί να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό».

Και συμπληρώνουν «για να καθιερωθούν συνθήκες φιλίας, αλληλεγγύης, σεβασμού στην ειρήνη και την ενότητα και συνεργασία στη Λατινική Αμερική απαιτείται σήμερα μια πολιτική, ειρηνική, μέσω διαλόγου λύση της παρατεταμένης ένοπλης σύγκρουσης στην Κολομβία. Μια γενική προϋπόθεση για αυτό είναι να σταματήσουν οι στρατιωτικές επεμβάσεις οποιασδήποτε χώρας ενάντια σε άλλη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ