Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Διακηρύξεις περί εκτόνωσης της έντασης

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τη συνάντηση του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, με τον νέο Πρόεδρο της Κολομβίας Χοσέ Μανουέλ Σάντος (πρώην υπουργού Αμυνας στην κυβέρνηση Α. Ουρίμπε, που παρέδωσε τη σκυτάλη το Σάββατο). Η συνάντηση που γίνεται σήμερα στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, διακηρύσσεται ότι έχει στόχο την εκτόνωση της πολύ επικίνδυνης έντασης που έχει δημιουργηθεί μετά τις πρόσφατες απειλητικές επικίνδυνες αιτιάσεις της κυβέρνησης της Κολομβίας ότι η Βενεζουέλα «δίνει καταφύγιο σε τρομοκράτες», αλλά και «δεν κάνει τίποτα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών». Παρά το γεγονός ότι το ποιόν του Σάντος είναι «γνωστό», καθώς ήταν το «δεξί χέρι» του Ουρίμπε και επικεφαλής των επιχειρήσεων του «βρώμικου πολέμου», εντούτοις, τόσο η Βενεζουέλα όσο και οι άλλες χώρες στοχεύουν στην εξομάλυνση, καθώς αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ασφάλεια στην περιοχή που θα διασφαλίσει τη συνέχεια των αλλαγών και των διαδικασιών στις χώρες τους.

«Θα εργαστούμε σκληρά για τη συνάντηση της Τρίτης (...) Θα ξεκινήσουμε μια νέα σχέση για το καλό των δύο χωρών», δήλωσε ο πρόεδρος Τσάβες μετά την ανακοίνωση της συνάντησης από την υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας, Μαρία Ανχελα Ολγκίν, ενώ πρόσθεσε ότι δε θα επιτρέψει στον υπό διορισμό πρεσβευτή των ΗΠΑ, Λάρι Πάλμερ, να αναλάβει τα καθήκοντά του στο Καράκας.

Η συνάντηση Τσάβες και Σάντος επιτεύχθηκε μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος εκπροσωπούσε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Κολομβίας, το Σάββατο στην Μπογκοτά και ενόσω εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωναν στη Βενεζουέλα ενάντια στις αμερικανικές βάσεις στην Κολομβία αλλά και στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική αλλά και τα επιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Η ορκωμοσία Σάντος λειτούργησε «εκτονωτικά» και στο «μέτωπο» με το Εκουαδόρ, καθώς οι σχέσεις έχουν διακοπεί από το 2008. Ο Πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος παραβρέθηκε στην ορκωμοσία εμφανίστηκε βέβαιος για την εξομάλυνση των σχέσεων ενώ η Κολομβιανή υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Κυριακή «ότι το Εκουαδόρ μπορεί να είναι βέβαιο για τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ