Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Ζεστό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο

Tην ώρα που το εισόδημα και το επίπεδο διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων δέχονται αλλεπάλληλα πλήγματα, η κυβέρνηση υπόσχεται ζεστό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο με επιδοτήσεις μέχρι και 5,7 δισ. ευρώ συνολικά για την τριετία 2011-2013 μέσω του αναπτυξιακού νόμου που δόθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για ένα νόμο που όλη η φιλοσοφία του διέπεται από τη λογική της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, με στόχο την υλοποίηση των στρατηγικών κατευθύνσεων του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, με δυνατότητα χρηματοδότησης μέχρι και με 10 εκατ. ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και μέχρι 20 εκατ. ευρώ για όμιλο επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, αποκλείονται, όπως και σε όλους τους αντίστοιχους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, οι επιδοτήσεις των πραγματικών μικρών επιχειρήσεων που δεν εντάσσονται στους όρους με τους οποίους τις προσδιορίζει η ΕΕ, ενώ ενδεικτικό ως προς αυτό είναι ότι ο ελάχιστος προϋπολογισμός προκειμένου να εξεταστεί η ένταξη μιας επένδυσης στο νόμο αυξήθηκε στα 200 χιλ. ευρώ, με το σκεπτικό ότι οι μικρότερες επενδύσεις καλύπτονται από άλλα «χρηματοδοτικά εργαλεία».

Στο νόμο μπορούν να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια απ' όλους σχεδόν τους κλάδους, εκτός από εκείνους που απαγορεύει η κοινοτική νομοθεσία, κλάδοι υπηρεσιών και παροχής δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών. Μάλιστα, προβλέπεται ότι «κατ' εξαίρεση» μπορούν να χρηματοδοτηθούν μεταξύ άλλων και «η ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων επί οικοπέδου που δεν ανήκει στο φορέα της επένδυσης, εφόσον έχει παραχωρηθεί σε αυτόν η χρήση του οικοπέδου προς τούτο για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δεκαπέντε ετών από το Δημόσιο, τον ΕΟΤ, την ΕΤΑ ΑΕ, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού» καθώς και «η πραγματοποίηση επενδύσεων χιονοδρομικών κέντρων, παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και γηπέδων γκολφ επί ακινήτου του οποίου η χρήση έχει παραχωρηθεί ή εκμισθωθεί προς τούτο στο φορέα της επένδυσης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 20 ετών». Με δυο λόγια, δηλαδή, η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει κι από πάνω τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα βάλουν στο χέρι τη δημόσια περιουσία με βάση τους «αναπτυξιακούς» της σχεδιασμούς.

Οι μορφές κινήτρων ανάμεσα στις οποίες μπορούν να επιλέξουν οι επιχειρηματίες είναι:

  • Απευθείας επιχορήγηση στην πραγματοποιούμενη επένδυση.
  • Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης.
  • Επιχορήγηση των δανείων που παίρνει για την ενίσχυση της επένδυσης.
  • Επιδότηση για μία διετία των μισθών για τις θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της επένδυσης.
  • Απαλλαγή για 10 χρόνια από την καταβολή φόρου εισοδήματος για τα κέρδη που πραγματοποιεί η επιχείρηση, όχι μόνο από την επιχορηγούμενη δραστηριότητα, αλλά στο σύνολο των δραστηριοτήτων της.

Η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει μέχρι και 50% της συνολικής επένδυσης, με πρόσχημα, κατά την πεπατημένη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, την ενίσχυση των μειονεκτουσών περιοχών. Συγκεκριμένα, στην πρώτη ζώνη (Νομοί Αττικής και Βοιωτίας) με κατά κεφαλήν ΑΕΠ υψηλότερο από το 120% του μέσου όρου της χώρας επιδοτούνται με 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 20% για τις μεσαίες και 25% για τις μικρές και πολύ μικρές. Στη δεύτερη ζώνη όπου υπάγονται οι νομοί με ΑΕΠ μεγαλύτερο από το 75% του μέσου όρου τα ποσοστά επιδότησης ανέρχονται αντίστοιχα για τις τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων σε 30%, 35%, και 40%. Για την τρίτη ζώνη όπου ανήκουν οι νομοί με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μικρότερο από το 75% του μέσου όρου της χώρας, η περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, τα νησιά των περιφερειών Ν. και Β. Αιγαίου και Ιονίων, τα νησιά που ανήκουν διοικητικά σε νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας και οι παραμεθόριοι νομοί επιδοτούνται με 40%, 45% και 50% για κάθε κατηγορία επιχείρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ