Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Δικαιολογεί το μακελειό στο στολίσκο με βοήθεια στη Γάζα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατέθεσε χτες στην ισραηλινή επιτροπή διερεύνησης των δικαστικών πτυχών του αιματηρού ρεσάλτο που έκαναν στις 31 Μάη οι Ισραηλινοί κομάντος στα έξι πλοιάρια του στολίσκου οργανώσεων αρωγής για τη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα τον άδικο θάνατο εννιά ανθρώπων.

Ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι η Χαμάς έχει μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας «σε άνδρο τρομοκρατίας με τις χορηγίες του Ιράν», κατηγορώντας την Τεχεράνη πως παρέχει στη Γάζα «χιλιάδες ρουκέτες, πυραύλους, στρατιωτική εκπαίδευση και χρήματα». Υπεραμύνθηκε της επιχείρησης των κομάντος επιρρίπτοντας άμεσα ευθύνες για την έκβασή της στην κυβέρνηση της Αγκυρας, που, όπως είπε, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ισραήλ, για επίλυση του ζητήματος «με πολιτικά μέσα δεν έβλεπε ότι ήταν αντίθετες με τα συμφέροντά της οι τριβές» ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και τις οργανώσεις που συμμετείχαν στο στολίσκο αρωγής προς τη Γάζα...

Η επιτροπή έχει πρόεδρο τον πρώην δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιακόβ Τιρκέλ και απαρτίζεται από πέντε μέλη, όλοι τους Ισραηλινοί. Παρίστανται και δύο ξένοι παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Η αποστολή της επιτροπής συνίσταται στον καθορισμό της «νομιμότητας», από πλευράς «διεθνούς δικαίου», του αποκλεισμού που επιβάλλει το Ισραήλ στη Γάζα και της επιδρομής κατά του στολίσκου.

Σήμερα, αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός Αμύνης Εχούντ Μπαράκ.Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου Γκάμπι Ασκενάζι, ο μόνος στρατιωτικός που θα καταθέσει στην επιτροπή, θα εξεταστεί την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι έχει συσταθεί από τον ΟΗΕ και μία τετραμελής επιτροπή διερεύνησης της ισραηλινής επίθεσης στο στολίσκο, που αρχίζει το έργο της σήμερα, με πρόεδρο τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζέφρι Πάλμερ, συμμετέχει ο αντιδραστικός πρώην Πρόεδρος της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ