Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Επίσημα «συγγνώμη» για την κατοχή της Κορέας

ΤΟΚΙΟ.--

Η ιαπωνική κυβέρνηση απολογήθηκε χτες για τα 35 χρόνια κατοχής της Κορεατικής Χερσονήσου από το 1910 ως το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1945.

«Εκφράζω για άλλη μια φορά, τις τύψεις μου και την ειλικρινή συγγνώμη μου για τα δεινά και τις τεράστιες ζημίες που προκάλεσε το αποικιοκρατικό καθεστώς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, λίγες μέρες πριν την 100ή επέτειο από την προσάρτηση της Κορέας στην Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία είχε υπογράψει τη συνθήκη προσάρτησης στις 22 Αυγούστου 1910. Η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ στις 29 Αυγούστου του ίδιους έτους. Η κατοχή τελείωσε στις 15 Αυγούστου 1945, με την παράδοση της Ιαπωνίας στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρόεδρος της Ν. Κορέας Λι Μιουνγκ Μπακ αποδέχθηκε τη συγγνώμη, διευκρινίζοντας εντούτοις ότι δεν προτίθεται να προβεί σε σχετική επίσημη ανακοίνωση. Πάντως, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι σύντομα θα επιστραφούν στη Σεούλ σπάνια κορεατικά έργα τέχνης και ιστορικά ντοκουμέντα που εκλάπησαν κατά τη διάρκεια της πολυετούς κατοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ