Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟ-ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
«Αναδιάρθρωση» με τεχνογνωσία ΔΝΤ

Την τεχνογνωσία που του έχει προσφέρει το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων και πάνω απ' όλα για το ξεζούμισμα του λαού, σχεδιάζει σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που για τους επόμενους μήνες ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο για την «αναδιάρθρωση» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Με βάση και τις διαθέσιμες πληροφορίες προβλέπονται εκτεταμένες συγχωνεύσεις επιτελικών υπηρεσιών, Εφοριών και τελωνείων, η σύσταση ειδικών «ομάδων δράσης» μαζικές μετατάξεις υπαλλήλων που σήμερα τους χαρακτηρίζουν «αδρανείς» σε άλλες υπηρεσίες, η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κ.ά. Και βέβαια, πρωταρχικός στόχος τους να μπάσουν σε νευραλγικούς τομείς του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ιδιώτες - ισχυρά μονοπώλια του λογιστικού-ελεγκτικού κλάδου. Είναι φανερό ότι πρόκειται για επέκταση σχετικής ρύθμισης που έχουν προβλέψει για τον «έλεγχο των δαπανών» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου και έχουν συστήσει ειδική επιτελική ομάδα που θα αναφέρεται απευθείας στη λεγόμενη τρόικα!

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση για προπαγανδιστικούς και μόνο λόγους βγάζει μπροστά το έργο του ΣΔΟΕ σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή. Σχετική σύσκεψη είχαν χτες ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και η προώθηση αλλαγών στο μέτρο της συλλογής των αποδείξεων, που επί της ουσίας ήδη αποτελεί καρατόμηση του αφορολόγητου ποσού που ίσχυε μέχρι και για τα εισοδήματα του 2009. Ο «περιορισμός της φοροδιαφυγής» είναι το προπέτασμα καπνού για τα ακόμη χειρότερα που ετοιμάζουν με το το νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2011 ή και ακόμη νωρίτερα (μέσα στο 2010) εφόσον διαπιστωθούν «αποκλίσεις» από τους στόχους του μνημονίου τους.

Ηδη και με βάση τα επίσημα στοιχεία η αποκαλούμενη υστέρηση στο μάζεμα των φορολογικών εσόδων - στη βάση του μνημονίου - σημαίνει ότι στο 5μηνο Αύγουστο με Δεκέμβρη του 2010 «απομένει» η συγκέντρωση φόρων ύψους πάνω από 26 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ