Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
Δείκτης προόδου η ιδιωτική Υγεία;

Οτι τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων «είναι το αποτέλεσμα αυξημένων εξόδων και μειωμένων εσόδων» διαπιστώνεται σε χτεσινό άρθρο στην «Καθημερινή», όπου μεταξύ άλλων διαπιστώνεται: «Οι τιμές των περισσότερων ιατρικών πράξεων που προσφέρουν τα νοσοκομεία ισχύουν από το 1991. Για ένα απλό κάταγμα στο χέρι, το νοσοκομείο "χρεώνει" περίπου 15 ευρώ (δύο ακτινογραφίες και το γύψο)... Τα νοσοκομεία παρέχουν πολλές υπηρεσίες δωρεάν. Τυπικό παράδειγμα οι υπηρεσίες αιμοδοσίας που εξυπηρετούν δωρεάν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Η επεξεργασία και διακίνηση μιας μονάδας αίματος, από την αιμοληψία μέχρι τη χορήγηση, κοστίζει πάνω από 220 ευρώ. Είκοσι εκατομμύρια ευρώ ετησίως κοστίζει στα νοσοκομεία η διαχείριση αίματος, μόνο για τους νεφροπαθείς. Φυσικά ουδείς καλύπτει το κόστος. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι δημόσιοι υπάλληλοι και η μισθοδοσία τους βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό... Τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να συνεργαστούν με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να εισρεύσει στα ταμεία τους ζεστό χρήμα, επειδή ...αδυνατούν να κοστολογήσουν τις υπηρεσίες τους...».

Η ειλικρίνειά τους (αναλυτών, πολιτικών, συνδικαλιστών κτλ. που προσεγγίζουν την πραγματικότητα από την πλευρά των συμφερόντων της πλουτοκρατίας) είναι, πράγματι, αποστομωτική. Χωρίς αποστροφές λένε ότι τα χρέη υπάρχουν επειδή οι «δημόσιες» υπηρεσίες Υγείας είναι πολύ φτηνές ακόμα και δωρεάν. Ούτε λίγο - ούτε πολύ παρουσιάζουν ως στοιχείο αλόγιστης διαχείρισης το ότι στην Ελλάδα μπαίνουν εμπόδια ενάντια σε όσους θέλουν να πουλάνε ακόμα και την αρρώστια του λαού. Περιφρονώντας μάλιστα την καθημερινή αγωνία χιλιάδων εργατών να ζήσουν την οικογένειά τους μέσα σε συνθήκες ανεργίας και εξαθλίωσης. Γιατί το ... απαράδεκτα γι' αυτούς χαμηλό κόστος της αντιμετώπισης ενός κατάγματος, για μια εργατική οικογένεια είναι σχεδόν το μισό ενός μεροκάματου, που ακόμα κι αυτό δεν μπορεί να το εξασφαλίσει σε σταθερή βάση.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι θέλει τα νοσοκομεία να πάψουν να είναι όμηροι χρεών, χωρίς να στρέφεται ενάντια στις φαρμακοβιομηχανίες, στους επιχειρηματικούς ομίλους που παράγουν, διακινούν και προμηθεύουν το δημόσιο με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αναζητώντας όχι πώς θα συμβάλουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, αλλά πώς θα βρουν καλούς πελάτες. Γιατί όσο οι υπηρεσίες και οι δομές Υγείας εξαρτώνται (άμεσα ή έμμεσα) από τα σχέδια και τις ανάγκες των μονοπωλίων, και τα χρέη δε θα πάψουν να δημιουργούνται και τα νοσοκομεία θα είναι έρμαια των επιχειρήσεων (όπως αποδείχτηκε και πρόσφατα, όταν η κυβέρνηση κατέφυγε σε ακόμα μία ευνοϊκή για τους προμηθευτές ρύθμιση για να «αντιμετωπίσει» τους εκβιασμούς τους). Οταν την ίδια στιγμή, ο κρατικός προϋπολογισμός για την Υγεία εκμηδενίζεται προκειμένου τα κρατικά ταμεία να μένουν γεμάτα για επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κτλ. του μεγάλου κεφαλαίου.

Οσοι αφήνουν στο απυρόβλητο τα κέρδη και τις απαιτήσεις των πολυεθνικών υπονομεύουν και την ασφάλεια - αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και προϊόντων που αφορούν στην προστασία της Υγείας του λαού. Γιατί το αν θα ερευνηθεί, θα εξασφαλιστεί, θα αναπτυχθεί παραπέρα ένα νέο φάρμακο δεν εξαρτάται από το αν το έχει ανάγκη ο λαός, αλλά από το αν και πόσο συμφέρει τον εκάστοτε επιχειρηματία. Οπως και το αν οι συνθήκες εργασίας, τα ωράρια, τα προσόντα κτλ. που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι του κλάδου καθορίζονται από την πρεμούρα του επιχειρηματία να μειώσει το «μισθολογικό» και «μη μισθολογικό κόστος», θα έχει επικίνδυνες συνέπειες και για τους ασθενείς.

Να γιατί η εμπορευματοποίηση της Υγείας ουσιαστικά ακυρώνει την ίδια την αποστολή των υπηρεσιών, δομών και εργαζομένων του χώρου να προλαμβάνουν και να θεραπεύουν τον πόνο του λαού. Να γιατί πρέπει να γίνει υπόθεση της εργατικής τάξης και όλου του λαού η πάλη για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο, όπως απαιτεί η υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Πάλη που απαιτεί ένταση της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης με όσους καθημερινά και με κάθε αφορμή εκλαϊκεύουν την αντίληψη ότι είναι φυσικό να πληρώνει κάποιος για να ξεφύγει απ' την αρρώστια και το θάνατο και κατά συνέπεια είναι φυσικό όποιος δεν μπορεί να το κάνει, να αντιμετωπίζει τις συνέπειες...


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ