Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Με ανισότιμους όρους η προβολή των συνδυασμών

Μέσα σε συνθήκες περιορισμού της δράσης και «φίμωσης» της φωνής των «μικρότερων» συνδυασμών που δεν έχουν πρόσβαση σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα, αλλά και την οικονομική δυνατότητα για την προβολή τους, αναμένεται να διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στις 7 και 14 Νοέμβρη, όπως προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, οι δημοτικοί και κοινοτικοί χώροι που θα παραχωρηθούν στους συνδυασμούς για την προεκλογική τους προβολή τίθενται ουσιαστικά στην υπηρεσία του δικομματισμού, καθώς κριτήριο κατανομής είναι αυτό της αναλογικότητας, δηλαδή της εκλογικής τους δύναμης. Την ίδια ώρα, παραμένει το καθεστώς της «φίμωσης» των μικρότερων και οικονομικά ασθενέστερων συνδυασμών, καθώς απαγορεύεται η ανάρτηση αεροπανό ή άλλων αντικειμένων και εντύπων, καθώς και η αφισοκόλληση σε πλαίσια πέραν αυτών που έχουν διατεθεί από τους δήμους. Επιπρόσθετα, οι δήμοι υποχρεούνται στην άμεση αφαίρεση αεροπανό ή αφισών που έχουν τοποθετηθεί σε μη προσδιορισμένους χώρους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι χώροι κατανέμονται στους συνδυασμούς αναλογικά, δηλαδή με βάση την εκλογική τους δύναμη όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και επί ίσοις όροις, με ίση δηλαδή μεταχείριση ως προς τους προσφορότερους για προεκλογική προβολή χώρους. Αυτό σημαίνει ότι συνδυασμοί που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα καρπωθούν περισσότερους χώρους από άλλους με μικρότερη εκλογική δύναμη. Οι χώροι που θα διατεθούν στους πρωτοεμφανιζόμενους συνδυασμούς θα είναι επίσης πολύ λιγότεροι. Για αυτούς θα ληφθεί υπόψη τυχόν στήριξή τους από πολιτικό κόμμα ή κόμματα και η εκλογική δύναμη αυτών σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Δε θεωρείται πρωτοεμφανιζόμενος ο συνδυασμός που εμφανίζεται με διαφορετική ονομασία από αυτή των προηγούμενων τοπικών εκλογών, εφόσον ο επικεφαλής υποψήφιος είναι το ίδιο πρόσωπο.

Ο δήμαρχος, αμέσως με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, συγκαλεί σύσκεψη με τους επικεφαλής των συνδυασμών υποψήφιους δημάρχους ή υποψήφιους περιφερειάρχες ή τους εκπροσώπους τους προκειμένου να κατανεμηθούν και να προσδιοριστούν οι χώροι. Εφόσον δε συμφωνήσουν, το Δημοτικό Συμβούλιο καθορίζει από μόνο τους τους χώρους αναλογικά και επί ίσοις όροις.

Η προβολή των συνδυασμών στους χώρους που τους διατίθενται, όπως ορίζεται στην εγκύκλιο, γίνεται σε μόνιμα και σταθερά πλαίσια, ενώ απαγορεύεται η επικόλληση εντύπων σε κάθε άλλο χώρο. Απαγορεύεται επίσης η ανάρτηση αεροπανό ή άλλων αντικειμένων πάνω από δρόμους, πλατείες και λοιπούς χώρους. Είναι προφανές ότι παραμένουν οι φραγμοί στην έκφραση των μικρότερων συνδυασμών που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να προβάλλουν τις απόψεις τους με άλλους τρόπους, όπως μέσα από τα ΜΜΕ και καλούνται να περιοριστούν στα λιγοστά τετραγωνικά μέτρα που τους διατίθενται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ