Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στο επίκεντρο οικονομικές συμφωνίες

Διαμαρτυρίες στο ανατολικό Αφγανιστάν για νέα σφαγή αμάχων από τα ΝΑΤΟικά κατοχικά στρατεύματα

ΣΟΤΣΙ.-

Τετραμελής σύνοδος κορυφής για το ζήτημα του Αφγανιστάν διεξήχθη χτες στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας με πρωτοβουλία της ρωσικής κυβέρνησης, με πρόσχημα την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, αλλά και την καταπολέμηση του εμπορίου των ναρκωτικών στην Κεντρική Ασία. Στην ουσία, ωστόσο, επιδιώκεται η ενίσχυση της θέσης της Ρωσίας στην περιοχή και στη δημιουργία νέων οικονομικών συναλλαγών.

Στη συνάντηση κορυφής συμμετείχαν οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, του Τατζικιστάν, Εμομάλι Ραχμόν, του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι.

Ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την κυβέρνηση του Αφγανιστάν στις δήθεν προσπάθειες αποκατάστασης της ειρήνης, τονίζοντας πως «στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο ίδιος πρότεινε στους ομολόγους του τη σύναψη σημαντικών οικονομικών συμφωνιών τόσο στο Αφγανιστάν, όσο και στο Πακιστάν και το Τατζικιστάν, και θολώνοντας τα νερά υποστήριξε πως «θα πρέπει να ξανατεθούν σε εφαρμογή προηγούμενες συμφωνίες με αυτές τις χώρες κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής, κυρίως σε θέματα ενέργειας και κοινωνικής ανάπτυξης». Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα στοιχεία. Φυσικά αυτή η αναφορά στη σοβιετική εποχή καμία σχέση δεν έχει με τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία.

Μιλώντας χτες στο πρακτορείο «Ιντερφαξ» ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου, Σεργκέι Προχόντκο, δήλωσε πως η Ρωσία επιδιώκει να εξασφαλίσει την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, ιδιαίτερα ελικοπτέρων στο Αφγανιστάν. Αυτό επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε πως η Ρωσία διαπραγματεύεται την πώληση περίπου 20 ελικοπτέρων στο Αφγανιστάν, ενώ ανακοίνωσε πως η Μόσχα θα ...προσφέρει τη δωρεάν αποστολή πυροβόλων όπλων, αλλά και βοήθεια στην εκπαίδευση του προσωπικού του υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν, ενισχύοντας έτσι την «προσφορά» της στην παραπέρα κατοχή του Αφγανιστάν. Επιπλέον, ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα συμμετάσχει στο σχέδιο μεταφοράς ηλεκτρισμού από το Τατζικιστάν στο Πακιστάν μέσω Αφγανιστάν (CASA 1000 που υπολογίζεται πως θα στοιχίσει 680 εκατομμύρια δολάρια).

Κατά τη διάρκεια της συνόδου η Ρωσία προσέφερε στο Πακιστάν βοήθεια για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από τις πλημμύρες που μαστίζουν τη χώρα.

Νωρίτερα, ο Μεντβέντεφ είχε ξεχωριστές διμερείς συνομιλίες με τον Ζαρντάρι, τον Καρζάι και τον Ραχμόν.

Δυναμικές κινητοποιήσεις

«Θάνατος στους Αμερικανούς» και «Θάνατος στον Καρζάι» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στις δυναμικές κινητοποιήσεις εκατοντάδων κατοίκων, που περιελάμβανανε και τον αποκλεισμό τμήματος του οδικού δικτύου στο ανατολικό Αφγανιστάν, της περιοχής Σουρκ Ροντ της επαρχίας Νανγκαρχάρ, ενάντια στις δολοφονίες αμάχων και τη δολοφονία ενός πατέρα και του γιου του σε επιχείρηση του ΝΑΤΟ.

Η επιχείρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή Σουρκ Ροντ και οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις εισέβαλαν σε σπίτι και σκότωσαν τον πατέρα και το γιο. Επίσης, συνέλαβαν τρία άτομα. «Πρόκειται για αθώους πολίτες, αγρότες που δεν έχουν σχέση με καμία ένοπλη οργάνωση» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της επαρχίας, Αμπντούλ Γκαφόρ. Η διοίκηση του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ εννοείται ότι υποστηρίζει ότι τα θύματα «ήταν ένοπλοι και όχι πολίτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ