Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Αντισυνταγματική η συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Αντισυνταγματική «μέχρι νεωτέρας» η συμφωνία ΗΠΑ και Κολομβίας για την εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε επτά βάσεις, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κολομβίας, που καλεί συνάμα την κυβέρνηση να θέσει τη συμφωνία σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο.

Η συμφωνία «προβλέπει νέες υποχρεώσεις για το κράτος της Κολομβίας και παράταση ανειλημμένων υποχρεώσεων. Συνεπώς πρέπει να ρυθμιστεί όπως μια διεθνής συνθήκη, και αυτό υπόκειται στην έγκριση του Κογκρέσου», δήλωσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μαουρίσιο Γκονσάλες, καταλήγοντας ότι μέχρι την έγκρισή της από το Κοινοβούλιο θα πρέπει να θεωρείται αντισυνταγματική.

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο είχε προσφύγει η Κολεκτίβα Δικηγόρων Χοσέ Αλβέαρ Ρεστρέπο, οργάνωση δικηγόρων που μάχεται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οργάνωση υποστήριξε ότι η συμφωνία αποτελούσε στην πραγματικότητα συνθήκη και όφειλε να έχει τεθεί σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο και σε περίπτωση που δεν πληρούσε αυτήν την προϋπόθεση, η συμφωνία ήταν αντισυνταγματική. Ακόμα, τονίζει ότι το Σύνταγμα παραβιάζεται και διότι προσφέρεται ασυλία στους στρατιωτικούς των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία, που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο του 2009 και είχαν υπογράψει επισήμως ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλιαμ Μπράουνφιλντ και ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Χάιμε Μπερμούδες, την 30ή Οκτωβρίου 2009, προκάλεσε, πριν καν επιβεβαιωθεί και τεθεί σε εφαρμογή, περιφερειακή κρίση δεδομένου του περιεχόμενου της που απειλεί άμεσα όλη τη Λατινική Αμερική και συνιστά μέρος των επιθετικών σχεδίων των ΗΠΑ. Μία απειλή που σοβεί, παρά την πρόσφατη «πολύκροτη» εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος σε ομιλία του σε στρατιωτική ακαδημία απέρριψε κατηγορηματικά το διάλογο με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας-FARC. Μερικές μέρες πριν είχε απορρίψει και τη «διαμεσολάβηση τρίτων», αναφερόμενος προφανώς στην πρωτοβουλία της γερουσιαστή Πιεδάδ Κόρδοβα για συμφωνία «διαπραγματεύσεων για έναρξη διαλόγου». Πρόταση την οποία η Κόρδοβα συζήτησε με τον Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου. Εχει, δε, δηλώσει ότι θα παρουσιάσει την πρόταση και στην επικείμενη σύνοδο της Ενωσης Νοτίου Αμερικής - UNASUR.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Ελ Μερκούριο», τόνισε ότι η Χιλή θα συμπαραταχθεί με τις έρευνες της Κολομβίας, όσον αφορά τις σχέσεις του κινήματος των Μαπούτσε με τις FARC και την υποτιθέμενη εκπαίδευση που έλαβαν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ