Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δυναμώνει η θύελλα σε όλα τα μέτωπα

Η πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της σε ενιαίο μέτωπο είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης - πλουτοκρατίας

Στην τελική ευθεία, για την έναρξη του επόμενου αντιλαϊκού γύρου, μπαίνει η κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν όλη τη βδομάδα, ενώ στις αρχές της επόμενης αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στην αυριανή συνάντηση με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, θα τεθούν επί τάπητος τα «στοιχεία για τα έσοδα του προϋπολογισμού» και ήδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζει τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που θα έρθουν από το Φθινόπωρο. Στη συνάντηση με την Τ. Μπιρμπίλη θα συζητηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της Ενέργειας.

Παράλληλα, ενόψει και της ΔΕΘ, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να διαμορφώσει κλίμα προσμονής ότι θα έρθουν «καλύτερες μέρες», με τα κυβερνητικά στελέχη να εστιάζουν την προπαγάνδα στο νέο «αναπτυξιακό νόμο», που, όπως υποστηρίζουν, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Xτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, με συνεντεύξεις του επανέλαβε ότι λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία, ισχυριζόμενος ότι «εμείς αυτό που κάνουμε ωςκοινωνικό πακέτο, αν μπορεί να το ονομάσει κανείς, είναι ότι θα δώσουμε το στίγμα της διακυβέρνησής μας (...)που σημαίνει εξορθολογισμός ακόμη και των όσων ήδη δίδονται ως παροχές». Με άλλα λόγια, το «κοινωνικό πακέτο» της κυβέρνηση στοχεύει στην αναδιανομή της φτώχειας.

Οσο για τον περιβόητο αναπτυξιακό νόμο, ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι «όχι απλώς θα δίνει επιδοτήσεις σε κάποιους επιχειρηματίες για να επενδύσουν σε περιοχές, αλλά θα (...) συμπληρώνεται αμέσως μετά, από το πρόγραμμα τόνωσης των επιχειρηματιών ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές, έτσι ώστε να μπορεί ο επιχειρηματίας να έχει κίνητρο να προσλαμβάνει νέους ανθρώπους ή ανθρώπους πάνω από 50 χρόνων». Με άλλα λόγια, δε θα εξασφαλίζει μόνο πακτωλό από ζεστό κρατικό χρήμα για το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και πάμφθηνο εργατικό δυναμικό.

Εντείνοντας την επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού, η κυβέρνηση δίνει παράλληλα τροφή στα σενάρια του ανασχηματισμού. Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, εφόσον στελέχη της κυβέρνησης «πάνε προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Οι αντιλαϊκές προτεραιότητες

Η κυβέρνηση, μέσα στους επόμενους μήνες δρομολογεί:

  • Τράπεζες: Διορίζουν «χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους», έχοντας ήδη αποστείλει μήνυμα συγχωνεύσεων και εξαγορών, με άξονα τα κρατικά ποσοστά σε Αγροτική Τράπεζα - Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Σε φάση τελικής επεξεργασίας είναι και η ίδρυση του «Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», μέσω του οποίου οι τραπεζίτες θα μοιραστούν ακόμη 10 δισ. ευρώ, από το δάνειο των 110 δισ. της τρόικας, που τα φορτώνουν στο λαό. Στα σκαριά έχουν επίσης και το νέο εθνικό πακέτο στήριξης, με ακόμη 25 δισ. ευρώ, που θα δοθούν στις τράπεζες με τη μορφή εγγυήσεων.
  • Ιδιωτικοποιήσεις: Η «απελευθέρωση» στην αγορά ενέργειας και η εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες «επενδυτές», είναι στις προτεραιότητες της πολιτικής τους. Τα φιλέτα του ΟΣΕ παραδίδονται σε ιδιωτικά κεφάλαια, «στρατηγικούς επενδυτές». Στο δημόσιο μένουν αμανάτι τα τραπεζικά δάνεια ύψους 7,5 δισ. που πήρε ο Οργανισμός για την ανάπτυξη των υποδομών. Στο σφυρί βγάζουν βασικές υποδομές, όπως δίκτυα, λιμάνια, αεροδρόμια, ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ, φιλέτα της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Δρομολογούν επίσης την επέκταση των συμβάσεων με τους ιδιώτες για τους μεγάλους οδικούς άξονες, τη νέα γενιά «συμπράξεων» ανάμεσα στο κράτος και τους ιδιώτες (ΣΔΙΤ).
  • Επενδυτικός νόμος: Προβλέπονται πρόσθετες προκλητικές φορολογικές διευκολύνσεις και κρατικές επιδοτήσεις για το «κόστος εργασίας», επιχορηγήσεις στα μακροπρόθεσμα δάνεια των επιχειρήσεων κ.ά. Στην ουρά από τα προηγούμενα χρόνια και στη βάση του προηγούμενου νόμου περιμένουν ακόμη 8,8 δισ. ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπόσχεται να διοχετεύσει στους «επενδυτές».
  • «Κλειστά» επαγγέλματα: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προωθήσει νομοσχέδιο - «σκούπα» μέσα στο φθινόπωρο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος απέστειλε επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς για να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το σχετικό νομοσχέδιο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ