Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Αδιάκοπη ενίσχυση των επιχειρήσεων

Επανέρχονται οι δηλώσεις για την ανάγκη μείωσης των εργοδοτικών εισφορών

Ενα μόλις μήνα μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος με το οποίο κατεδαφίζεται η κοινωνική ασφάλιση με πρόσχημα τα ελλείμματα και τη βιωσιμότητα των ταμείων, η κυβέρνηση τώρα σπεύδει να ανοίξει το δρόμο για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε προχτεσινές δηλώσεις του ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος και μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας δήλωσε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές «μπορεί και πρέπει να μειωθούν» και συνέδεσε αυτή την προοπτική με την απόδοση των μέτρων για τον περιορισμό των δαπανών υγείας και την αύξηση των εσόδων από την εισφοροδιαφυγή.

Δηλαδή ο διοικητής του ΙΚΑ αποκαλύπτει ότι οι όποιες οικονομίες πετύχουν τα ταμεία και η αύξηση των εσόδων τους, τελικά δεν θα ενισχύσουν τα οικονομικά τους, όπως διακηρύσσεται, αλλά θα ωφελήσουν την εργοδοσία για την οποία επιφυλάσσουν μείωση των εισφορών. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει απλόχερα να επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών. Για τέτοιες ρυθμίσεις υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας, αναδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται την αγωνία και τα αδιέξοδα των λαϊκών οικογενειών, εκβιάζοντάς τες για να συναινέσουν στην προσφορά φτηνών εργατικών χεριών και στην κατάργηση της σταθερής εργασίας.

Αυτά σχεδιάζονται όταν η εισφοροδιαφυγή της εργοδοσίας έχει πλέον χτυπήσει κόκκινο και εκτιμάται ότι μόνο στο ΙΚΑ φτάνει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Δε φτάνει δηλαδή που οι επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν τις εισφορές, δεν τους αρκεί που δεν πληρώνουν ούτε τις εισφορές που παρακρατούν από τους εργαζόμενους, τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να τους ανταμείψει και με τη θεσμοθέτηση μειωμένων εισφορών. Μάλιστα το ζήτημα αυτό ανοίγει από τον διοικητή του ΙΚΑ τη στιγμή που βρίσκεται σε ισχύ χαριστική ρύθμιση για βεβαιωμένες εισφορές προς το Ιδρυμα το ύψος των οποίων ξεπερνάει χωρίς τις προσαυξήσεις τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το ζήτημα αυτό καθώς και για τις δαπάνες στους κλάδους υγείας, χτες έγινε σύσκεψη των προέδρων των διοικητών των τεσσάρων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ).

Θυμίζουμε βέβαια, μετά τη σύσκεψη που έκανε το υπουργείο με τους διοικητές των Ταμείων την περασμένη Πέμπτη, αποφασίστηκε τα Ταμεία να εκδώσουν εγκυκλίους που θα τονίζουν «ότι τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης αποτελούν ευχέρεια της διοίκησης και όχι υποχρεωτική ενέργειά της» αλλά και «η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να αρθούν τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που επιβλήθηκαν ακόμα και σε επιχειρήσεις που μπήκαν σε διαδικασίες ρύθμισης». Δηλαδή, αποφασίστηκε ότι τα μέτρα για την άμεση πάταξη της εισφοροδιαφυγής - όπως τα παρουσίαζε η κυβέρνηση - δε ... θα είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ