Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ανοίγει» το εσωκομματικό μπροστά στο συνέδριο
  • Πλατφόρμα της Ντ. Μπακογιάννη για την πορεία προς το συνέδριο, που το χαρακτηρίζει «τελευταία ευκαιρία»
  • Στις 16-18 Μάρτη το συνέδριο
  • Λίγο πριν ή λίγο μετά τις γιορτές  οι «ανακοινώσεις» από τον  Δ. Αβραμόπουλο

Η επίσημη έναρξη των διαδικασιών για το συνέδριο έφερε με έντονο τρόπο στην επιφάνεια το εσωκομματικό πρόβλημα της ΝΔ, ενώ την ίδια στιγμή ο Δ. Αβραμόπουλος φέρεται να προχωρά το αμέσως επόμενο διάστημα στην αποσαφήνιση των προθέσεών του για το νέο κόμμα.

Στη χτεσινοβραδινή μαραθώνια συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με αντικείμενο τον προσδιορισμό των διαδικασιών για το τακτικό συνέδριο, που ορίστηκε για τις 16-18 Μάρτη, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της Ντ. Μπακογιάννη να καταξιωθεί ως ο «άλλος πόλος» στο κόμμα, χωρίς όμως να φτάνει στη σύγκρουση και τη ρήξη με τον Κ. Καραμανλή. Στην κατεύθυνση αυτή κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για την πορεία προς το συνέδριο, η οποία έρχεται σε αντίθεση σε πολλά με την επίσημη πρόταση που παρουσίασε ο Β. Μεϊμαράκης. Η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία δε συμμετείχε στη συνεδρίαση επειδή βρίσκεται στις ΗΠΑ, στην επιστολή που έστειλε επαναφέρει το αίτημα για επανίδρυση του κόμματος και προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις για την υλοποίησή του. Η πρώην υπουργός ξεκινά από τη διαπίστωση ότι «τα κόμματα εξουσίας πρέπει να αναζητήσουν αξιόπιστες διαδικασίες μετεξέλιξης για να οδηγηθούν στην ανανέωσή τους», γιατί διαφορετικά θα δημιουργηθεί «πολιτικό κενό». Στόχος του συνεδρίου πρέπει να είναι να καταξιωθεί η ΝΔ ως κόμμα που εκφράζει την ενιαία κεντροδεξιά και είναι ικανό να προσφέρει την εναλλακτική επιλογή στους πολίτες. Μεταξύ των προϋποθέσεων για ένα επιτυχημένο συνέδριο, η Ντ. Μπακογιάννη, περιλαμβάνει τη συμμετοχή των στελεχών και πολιτών στον προσυνεδριακό διάλογο, καθώς και να υπάρξει έγκαιρα προσκλητήριο συμμετοχής στις διαδικασίες του στα διαγραμμένα στελέχη που «πρόσφεραν και ποτέ δεν πρόδωσαν» την παράταξη, εξαιρώντας τον Αντ. Σαμαρά και ζητώντας ονομαστικά την επιστροφή των Γ. Σουφλιά, Στ. Μάνου, Δ. Αβραμόπουλου και Α. Ανδριανόπουλου. Αναφερόμενη στα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν την προσυνεδριακή συζήτηση και το συνέδριο προτείνει: Πρώτον, οργανωτική ανασυγκρότηση «σε πιο δημοκρατική και συλλογική λειτουργία του κόμματος». Δεύτερον, παραγωγή πολιτικής και διατύπωση της εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης για την άσκηση της εξουσίας. Ακόμα ζητά η εκλογή των συνέδρων να γίνει μετά την ολοκλήρωση της προσυνεδριακής διαδικασίας και όχι πριν, όπως προτείνει ο Β. Μεϊμαράκης, καθώς και οι εργασίες του συνεδρίου να διαρκέσουν τουλάχιστον τέσσερις μέρες και όχι τρεις. Η επιστολή καταλήγει ως εξής: «Είναι η ώρα κρίσιμων αποφάσεων. Από τη στάση μας θα κριθεί αν θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ή θα χάσουμε την τελευταία ευκαιρία που η πολιτική συγκυρία και η κοινωνία μας προσφέρουν». Στην Ντ. Μπακογιάννη απάντησε ο Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος υπερασπίστηκε τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος, σε αντίθεση, όπως είπε, με άλλες εποχές (φωτογραφίζοντας τον Κ. Μητσοτάκη), όταν η ΝΔ δε λειτουργούσε δημοκρατικά και η βάση είχε περιοριστεί σε ρόλο χειροκροτητή. Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι πρέπει το συνέδριο, που θα γίνει με δημοκρατικό και αδιάβλητο τρόπο, να οδηγήσει σε «νέα μορφή κόμματος», ενώ οι όποιες αλλαγές θα γίνουν με σεβασμό στο καταστατικό.

Με γκάλοπ κατά του δημάρχου

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης επιχειρεί να αντιμετωπίσει την απειλή Αβραμόπουλου, κραδαίνοντας... τα γκάλοπ. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι ο υψηλός βαθμός συσπείρωσης των οπαδών της είναι αποτρεπτικός για το νέο κόμμα, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι τα «υποθετικά» ποσοστά που παίρνει το υπό δημιουργία κόμμα είναι αποθαρρυντικά για το εγχείρημα του δημάρχου και μάλιστα πολύ κατώτερα από αυτά που έπαιρνε ο Αντ. Σαμαράς πριν δημιουργήσει την ΠΟΛ.ΑΝ.

Από την πλευρά του Δ. Αβραμόπουλου εντείνονται οι φήμες και οι πληροφορίες ότι επισπεύδει τις κινήσεις του και μάλιστα σύμφωνα με μια εκδοχή θα προαναγγείλει τη δημιουργία του κόμματος λίγο πριν ή λίγο μετά τις γιορτές. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή ο δήμαρχος θα προαναγγείλει ότι η επίσημη ίδρυση του κόμματος θα γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου. Στην κατεύθυνση αυτή έχει πυκνώσει τις επαφές του με εκδότες και δημοσιογράφους, καθώς και με υποστηρικτές του σε ολόκληρη τη χώρα. Στην πλατεία Κοτζιά εκτιμούν ιδιαίτερα το γεγονός ότι εκτός από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο και οι προσκείμενες στη ΝΔ εφημερίδες, με ορισμένες εξαιρέσεις, κρατούν φιλική ή ουδέτερη στάση απέναντι στο εγχείρημά του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αψιμαχίες για τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου (2009-10-30 00:00:00.0)
«Υποκατάστατο» της κυβέρνησης (2001-07-06 00:00:00.0)
Διαμάχη για τα πόστα και τους ρόλους (2001-03-14 00:00:00.0)
Ανακύκλωση της εσωκομματικής γκρίνιας (2001-01-10 00:00:00.0)
Διχασμένη προς το συνέδριο (2001-01-04 00:00:00.0)
«Προετοιμασίες» ενόψει του συνεδρίου (2000-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ