Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ
Ρυθμίσεις που επιταχύνουν την κερδοφορία του κεφαλαίου

Ενα πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων για την επιτάχυνση χρυσοφόρων επενδύσεων του μεγάλου κεφαλαίου με αντικείμενο τα μεγάλα έργα, συζητήθηκε χτες στην Επιτροπή Μεγάλων Εργων που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Υποδομών Δ. Ρέππα. Ειδικότερα αποφασίστηκε:

  • Η σύνταξη νέου νόμου, που θα καθιερώνει απαλλοτριώσεις - εξπρές, ενώ θα επιτρέπεται να γίνεται κατάληψη των χώρων για να αναπτυχθούν τα εργοτάξια των εργολάβων, ιδιαίτερα στα έργα των αυτοκινητοδρόμων που εκτελούνται με συμβάσεις παραχώρησης, πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης και δοθούν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες.
  • Παράλληλα, συμφωνήθηκε να υπάρξει «μνημόνιο συναντίληψης» ανάμεσα στα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού, το οποίο με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία να επιλύει ό,τι προβλήματα παρουσιάζονται στις αρχαιολογικές ανασκαφές. Το μνημόνιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καθιερώνει νέους κανόνες, υποχρεώσεις, αρμοδιότητες και χρονοδιαγράμματα. Μεταξύ άλλων, θα θεσπιστεί μια έκθεση αναλυτικής αρχαιολογικής τεκμηρίωσης, η οποία θα γίνεται στη φάση των πρόδρομων εργασιών, έτσι ώστε να γνωρίζει ο κατασκευαστής ενός μεγάλου έργου τα αρχαιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις, να γίνονται παρακάμψεις κ.λπ.
  • Η σύνταξη διατάξεων που θα διευκολύνουν την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ σε όλα τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου.
  • Η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης (ρυθμιστικό πλαίσιο) για να λειτουργήσουν αεροδρόμια πάνω στη θάλασσα (υδατοδρόμια) σε όποια νησιά υπάρξουν σχετικές αιτήσεις από ιδιώτες και άλλους φορείς.
  • Τέλος, σχετικά με τα έργα της Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε η δρομολόγηση ενός στρατηγικού σχεδίου, που θα περιλαμβάνει: Το εμπορευματικό κέντρο, το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να προσφέρει στο μεγάλο κεφάλαιο ως ένα ακόμη ορμητήριο για μπίζνες, μέσα κι έξω από την Ελλάδα, παραδίδοντας την έκταση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, ενώ θα είναι συνδεδεμένο με όλα τα δίκτυα μεταφορών. Την επέκταση του λιμανιού. Το νέο εκθεσιακό κέντρο στη Σίδνο. Το κέντρο καινοτομίας στην Αλεξάνδρεια Ζώνη. Πρόκειται για έργα που θα διευκολύνουν την κερδοφορία του κεφαλαίου σε συνδυασμό με κάποια έργα αναπλάσεων στο κέντρο της πόλης και έργα μεταφορών, όπως αυτά της επέκτασης του μετρό, που βέβαια ακόμη βρίσκονται στις μελέτες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ