Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Συναντήσεις για συναίνεση στις αναδιαρθρώσεις

Συναίνεση στις νέες αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση ζήτησε, χτες, το υπουργείο Παιδείας, στις συναντήσεις που είχε με την ΠΟΣΔΕΠ και την ΟΣΕΠ - ΤΕΙ, ανακοινώνοντας ότι στις 26 Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η διαβούλευση για τις αλλαγές, με κίνηση του πρωθυπουργού. Στόχος του υπουργείου είναι να περάσει νόμο, μέχρι το Γενάρη, για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ιδρυμάτων, ώστε να συνδεθούν άμεσα με την αγορά κ.ά. Η υπουργός Παιδείας, μετά τις συναντήσεις, έκανε λόγο για «κοινές αντιλήψεις», εννοώντας, προφανώς, τις πάντα πρόθυμες ηγεσίες της ΠΟΣΔΕΠ και της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ. Για τα ΤΕΙ, μάλιστα, πάλι έταξε ...«αυτόνομο δικό τους ρόλο στην ανάπτυξη και στην οικονομία της χώρας».

Πάντως, απ' ό,τι προέκυψε από τη συζήτηση - και όπως είναι δηλωμένο από την πολιτική του υπουργείου - κριτήριο για τις χωροταξικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τα κλεισίματα ΤΕΙ, θα είναι η σύνδεση με την αγορά και μόνο.

Για τη σύνδεση ΙΕΚ και Ανώτατης Εκπαίδευσης

Η υπουργός Παιδείας, στις δηλώσεις της μετά τις συναντήσεις, απάντησε και σε ερώτημα για την πρόσβαση αποφοίτων ΙΕΚ και κολεγίων στην Ανώτατη Εκπαίδευση και υποστήριξε ότι οι αλλαγές «δεν έχουν καμία σχέση με την πρόσβαση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ». Παρά τις διαβεβαιώσεις, το νομοσχέδιο είναι η αρχή για τη δημιουργία μιας ενιαίας εκπαιδευτικής αγοράς δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, με σκοπό την υποβάθμιση των σπουδών και την πιο εύκολη εκμετάλλευση των αυριανών εργαζομένων. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 18 για τα «κίνητρα διά βίου μάθησης» αναφέρεται ότι θα επιδιωχθεί μελλοντικά: «Σύνδεση προγραμμάτων της μη τυπικής εκπαίδευσης με το σύστημα της τυπικής εκπαίδευσης μέσω σπονδυλωτών και πιστοποιημένων προγραμμάτων μάθησης, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης, άθροισης και μεταφοράς πιστωτικών μονάδων εκπαίδευσης από το ένα σύστημα στο άλλο». Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως θα μπορούν να φτιαχτούν προγράμματα «σούπα» με πιστωτικές μονάδες από πανεπιστήμια, ΙΕΚ ή συμπράξεις μεταξύ τους που θα διευκολύνουν την «κινητικότητα» από το ένα ίδρυμα στο άλλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ