Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Συνεχίζεται η προκλητική στήριξη στους τραπεζίτες

Σε τρισεκατομμύρια μετρώνται τα κονδύλια που προσφέρουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ για τη στήριξη των τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει τη στήριξη - πρόκληση των εμπορικών τραπεζών, μέσω της παραχώρησης απεριόριστων χαμηλότοκων δανείων, τουλάχιστον μέχρι τις 18 Γενάρη του 2011.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες, με αφορμή τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Λίγο νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι το βασικό επιτόκιο χρηματοδότησης των εμπορικών τραπεζών από την ΕΚΤ παραμένει για 16ο συνεχόμενο μήνα στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

Επί της ουσίας πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου, κρατικομονοπωλιακού τύπου, ρύθμιση, μέσω της οποίας η ΕΚΤ χορηγεί βραχυπρόθεσμα δάνεια εκατοντάδων δισ. ευρώ - ίσως αρκετά τρισ. ευρώ - στις μεγάλες εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης, οι οποίες, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, συσσώρευσαν στα χαρτοφυλάκιά τους τεράστιες ζημίες ως αποτέλεσμα της κατακόρυφης πτώσης των τιμών των χρεογράφων (ομόλογα, μετοχές), αλλά και λόγω της έκθεσής τους στις ακραίες κερδοσκοπικές πράξεις, που συντελούνταν μέσω των λεγόμενων στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης. Παρεμβάσεις, βέβαια, οι συνέπειες των οποίων φορτώνονται στις πλάτες των λαών της Ευρώπης.

Παράλληλα ο Ζ. Κ. Τρισέ προέβη σε εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας και για τη δυναμική του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, η οικονομία της ευρωζώνης θα σημειώσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 1,8%, έναντι 1,4% προηγούμενης εκτίμησης, ενώ θα κινηθεί μεταξύ 0,5% και 2,3% το 2011.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις αυτές, δήλωσε ότι η βελτίωση της οικονομίας της ευρωζώνης υποστηρίζεται από την παγκόσμια ανάπτυξη και αντανακλά «προσωρινούς εγχώριους παράγοντες». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η αβεβαιότητα εξακολουθεί να υπάρχει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ