Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επιδιώκει συναίνεση για το Εθνικό Πλαίσιο Εκμετάλλευσης

Η υπουργός Παιδείας διαφημίζει το νομοσχέδιο για τη Διά Βίου Μάθηση και προετοιμάζει κλίμα συναίνεσης για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων που θα αποτελεί εργαλείο για τους εργοδότες

Κλίμα απόλυτης συμφωνίας στο νομοσχέδιο για τη Διά Βίου Μάθηση προσπάθησε να δημιουργήσει η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, στη χτεσινή συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Μάλιστα, έκανε λόγο για απόλυτη συμφωνία των «φορέων της οικονομίας», εννοώντας προφανώς τους κάθε λογής εργοδότες, οι οποίοι τρίβουν τα χέρια τους με τις αλλαγές στην κατάρτιση και την εκπαίδευση, αφού θα τους εξασφαλίσουν ευέλικτους και φθηνούς εργαζόμενους. Επίσης, σύμφωνα με την υπουργό, «η ΠΟΣΔΕΠ και οι καθηγητές των ΤΕΙ επέμεναν για τον πολύ συγκεκριμένο ρόλο που πρέπει οι ίδιοι να παίξουν, δηλαδή οι φορείς τους στη διά βίου μάθηση». Οι ηγεσίες της ΠΟΣΔΕΠ και της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ, άλλωστε, έχουν δηλώσει πολλές φορές τη στήριξή τους στις αναδιαρθρώσεις.

Ολα αυτά δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού τους επόμενους μήνες θα γίνουν συναντήσεις με φορείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Υπενθυμίζουμε ότι στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων θα κατατάσσονται οι εργαζόμενοι σύμφωνα με πτυχία, πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κλπ. για να διαλέγουν οι εργοδότες. Τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πλατιά εκπαιδευτική αγορά, όπου ο φοιτητής θα μαζεύει πιστωτικές μονάδες από παντού, χωρίς να εξασφαλίζει τίποτα και να είναι, πιο εύκολα, εκμεταλλεύσιμος.

Με το νομοσχέδιο μπαίνουν οι βάσεις της «σύνδεσης» της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την ιδιωτική εκπαίδευση, μετά το Λύκειο, μέσω των πιστωτικών μονάδων. Η υπουργός, μάλιστα, είπε ότι ξεκινά το σύστημα των πιστωτικών μονάδων και στην κατάρτιση (στην Ανώτατη Εκπαίδευση ήδη υπάρχει). Πρόσθεσε ότι «όταν αυτά τα συστήματα μπουν σε διαδικασία (σ.σ. στην Ανώτατη και στην κατάρτιση) τότε τα ίδια τα ιδρύματα αποφασίζουν εάν θα δεχτούν έναν αριθμό πιστωτικών μονάδων ως προϋπόθεση για να δεχτούν και φοιτητές ώστε να μπορέσει κάποιος να προχωρήσει». Πρόκειται για σχέδια διάλυσης της εκπαίδευσης, που έχουν άμεση σχέση με την παραγωγή, αφού πλέον δε θα έχουμε πτυχία, ακόμα και πιστοποιητικά, με κάποια κοινά χαρακτηριστικά, αλλά μια ατομική συλλογή «χαρτιών», την οποία θα κρίνει ο εργοδότης και θα απαιτεί ατομική σύμβαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ