Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
Διαβούλευση της συμφοράς

Θλιβερές προτάσεις για το μέλλον της αγροτιάς δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα

Τις ολέθριες κατευθύνσεις που έδωσε η Κομισιόν στο πλαίσιο της «Στρατηγικής Ευρώπη 2020» και το αντιαγροτικό περιεχόμενο της Εκθεσης «για το μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2013», που ψήφισε τον περασμένο Ιούλη το Ευρωκοινοβούλιο, περιλαμβάνει και η σχετική πρόταση της Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας, που συγκρότησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η πρόταση, που και αυτή φέρει τον τίτλο «ΚΑΠ μετά το 2013», δόθηκε χτες στη δημοσιότητα για να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν χορτάσει από δημόσια διαβούλευση, αλλά δεν είδαν τίποτα προς όφελός τους. Το ίδιο ισχύει με τη συγκεκριμένη πρόταση. Το περιεχόμενό της στρέφεται σε βάρος των συμφερόντων της φτωχής αγροτιάς. Από την πρώτη κιόλας σελίδα γίνεται λόγος για τις κλιματικές αλλαγές και την ανάγκη προσαρμογής της ΚΑΠ σε αυτές. Επίσης δίνεται μεγάλη έκταση στις απόψεις του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, για την επικείμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ, που μόνο ευνοϊκές δεν είναι για τους Ελληνες αγρότες.

Από προτάσεις όμως για πραγματική αύξηση των επιδοτήσεων και δημιουργίας μηχανισμών πραγματικής στήριξης των τιμών του παραγωγού και μείωσης του κόστους παραγωγής δεν υπάρχει τίποτα. Γίνονται για παράδειγμα διαχειριστικές προτάσεις όπως: «Ο υπολογισμός των άμεσων ενισχύσεων να γίνει με βάση την επιλέξιμη και όχι τη χρησιμοποιούμενη γη». «Η ύπαρξη στην Ελλάδα πολλών μικρών παραγωγών καθιστά ουσιαστική την εισαγωγή ενός ανώτατου χρηματικού ορίου στην επιδότηση που λαμβάνει ο κάθε παραγωγός στην ΕΕ». Επίσης προτείνεται να γίνει περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων με βάση τις 13 περιφέρειες και εναλλακτικά να χωριστεί η Ελλάδα σε τρεις περιφέρειες με βάση τις καλλιέργειες. Ολες αυτές είναι προτάσεις χασούρας για τους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους και αποδοχής εκ προοιμίου των αρνητικών κατευθύνσεων της επικείμενης αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ.

Στην πρόταση επίσης γίνεται λόγος για περαιτέρω ενίσχυση του 2ου Πυλώνα, όπως προτείνει και η Κομισιόν, δηλαδή να κοπούν και άλλο οι αγροτικές επιδοτήσεις και να στραφούν σε εξωγεωργικές δραστηριότητες και να υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες επιδοτήσεις για «προγραμματοφάγους» και μεγαλοεπιχειρηματίες. Οσον αφορά τις αγροτικές τιμές, η πρόταση για «αντιστάθμιση του κινδύνου με τη δημιουργία τοπικών αγορών δημοπράτησης αγροτικών προϊόντων» αποτελεί σκέτη κοροϊδία. Δηλαδή αν γίνουν δημοπρατήρια, τι τιμές θα πιάσουν τα κρασοστάφυλα για παράδειγμα; Και στα συμβόλαια τι τιμές θα γράφονται; Στο τέλος, η πρόταση έχει μια αντιγραφή των όσων έχει εξαγγείλει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης περί ιχνηλασιμότητας των προϊόντων και ενίσχυσης της διαπραγματευτικής ικανότητας των αγροτών και γίνεται λόγος για «συμπράξεις παραγωγών με καθαρά εμπορικά και κερδοσκοπικά κριτήρια».

Δυστυχώς, ολόκληρο το περιεχόμενο της πρότασης της λεγόμενης Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ΕΕ και της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται ήδη εδώ και χρόνια. Και την προπαγάνδα αυτής της πολιτικής την έχουν χιλιοακούσει μέχρι τώρα οι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας και έχουν διαπιστώσει ήδη στο πετσί τους τα οδυνηρά αποτελέσματα. Η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα τη φτωχομεσαία αγροτιά και ενισχύει τη συγκέντρωση της γης και τις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις και τα μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ