Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Η ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Νέο αντεργατικό κρεσέντο απ' το ΛΑ.Ο.Σ.

Ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων και τιμωρία των απεργών ζήτησε χτες

Ο,τι κι αν κάνουν, δε θα πείσουν τους εργάτες πως έχουν κοινά συμφέροντα οι εκμεταλλευτές κι οι εκμεταλλευόμενοι
Ο,τι κι αν κάνουν, δε θα πείσουν τους εργάτες πως έχουν κοινά συμφέροντα οι εκμεταλλευτές κι οι εκμεταλλευόμενοι
Ευκαιρία για νέα ωμή επίθεση στους εργατικούς αγώνες, ζητώντας ουσιαστικά την ποινικοποίησή τους, βρήκε χτες ο ΛΑ.Ο.Σ., στο πλαίσιο της συζήτησης στο Θερινό Τμήμα της Βουλής της απεργοσπαστικής ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση.

Την ικανοποίησή της για την ενίσχυση των απεργοσπαστικών μηχανισμών έσπευσε βέβαια να εκφράσει και η ΝΔ, της οποίας ο εισηγητής συμφώνησε με την τροπολογία, εκτιμώντας μάλιστα ότι καθυστέρησε να έρθει.

Σύμφωνα με αυτή την ρύθμιση (περιέχεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού), αλλοδαποί τουρίστες θα δικαιούνται αποζημίωση από το κράτος στην περίπτωση που θα καθυστερούν να φύγουν από τη χώρα μας λόγω φυσικών καταστροφών ή απεργιακών κινητοποιήσεων. Οπως κατήγγειλε και χτες ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας, με αυτόν τον τρόπο διευρύνεται το νομικό οπλοστάσιο που θα μπορεί στο μέλλον να στραφεί κατά των εργατικών λαϊκών αγώνων. Εισάγεται, είπε, για πρώτη φορά η έννοια της αποζημίωσης για τους λαϊκούς αγώνες και στρώνεται το έδαφος για να ασκηθούν πιέσεις σε βάρος των εργατικών αγώνων. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι με την εν λόγω διάταξη δίνονται περισσότερα επιχειρήματα στα δικαστήρια για να κρίνουν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες και αύριο, μεθαύριο θα μπορεί να στέλνεται ο λογαριασμός στα ίδια τα σωματεία.

Ξεπερνώντας κάθε όριο, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης όχι μόνο συμφώνησε με τη ρύθμιση αλλά κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα καλώντας την να «τολμήσει όταν επέρχεται ζημία από ενέργεια απεργού εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, να είναι υπεύθυνος τουλάχιστον αστικώς αυτός που δημιούργησε τη ζημιά». Τοποθέτηση χαρακτηριστική του πόσο στοχοπροσηλωμένα ο ΛΑ.Ο.Σ. πρωτοστατεί στην κατακρεούργηση των λαϊκών δικαιωμάτων, αφού δε φτάνει που (και με τη δική του συνενοχή) λεηλατούνται μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία κτλ., από πάνω ζητούν και την τιμωρία όσων εργατών αρνούνται και αντιδρούν στα τραγικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν. Και βέβαια κανείς τους δε ζητά την τιμωρία όσων π.χ. «ζημιώνουν» το λαό και τις ανάγκες του ξεπουλώντας τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια, ή μετατρέποντας τις θάλασσες σε τσιφλίκι των εφοπλιστών με οδυνηρές συνέπειες για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και τα νησιά. Για τα κόμματα του κεφαλαίου «ζημιά» είναι μόνο αυτό που ζημιώνει τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. όμως δε σταμάτησε εκεί. Προβοκατόρικα έσπευσε να τσουβαλιάσει τις απεργίες και τους απεργούς με τους διάφορους κουκουλοφόρους που σπάνε τις βιτρίνες. «Συμφωνώ με την απεργία, αρκεί να υπάρχουν κανόνες. Από κει και πέρα είναι ο εκφυλισμός της απεργίας» είπε ο Γ. Καρατζαφέρης. Ενώ συνέχισε: «Επικίνδυνο είναι αυτό που ίσως κάποιοι ετοιμάζουν για το Σάββατο για την έναρξη της ΔΕΘ. Πέρυσι, το 2009, η Θεσσαλονίκη είχε γίνει Βιετνάμ». Κάτι που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Γνωρίζει κάποιο «επικίνδυνο» σχέδιο ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.; Και αν ναι, γιατί δε μιλά καθαρά; Γιατί αφήνει υπονοούμενα; Οταν μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που δρα έτσι ο ΛΑ.Ο.Σ.. Τον περασμένο Μάη, πάλι μέσα στη Βουλή αξιοποίησε για να επιτεθεί στο ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, την προβοκάτσια που στήθηκε στην πανεργατική απεργία της 5ης Μάη, όπως αποδείχθηκε καθαρά. Προβοκάτσια που αποδείχθηκε ένα οργανωμένο σχέδιο κατά του ταξικού κινήματος αλλά «έπεσε στο κενό».

«Αρα λέμε "ναι" στην απεργία, "ναι" στην όποια διεκδίκηση, όχι όμως στα ακραία φαινόμενα ή στην απεργία ως πλατφόρμα για δημιουργία από κάποιους ακραίων φαινομένων» πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Γ. Καρατζαφέρης.

Προβοκατόρικες τοποθετήσεις και απόψεις

Περισσότερο ξεκάθαρος, ο βουλευτής του ίδιου κόμματος Α. Γεωργιάδης, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα πιο πέρα τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αφού φτάσατε εδώ ολοκληρώστε το. Στην Ιαπωνία όσοι κάνουν απεργία, που βλάπτουν την οικονομία χρεώνουν το λογαριασμό όχι στον φορολογούμενο αλλά στο σωματείο που έκανε την απεργία. Ο λογαριασμός στο ΠΑΜΕ. Αυτό θα ήταν μια ολοκληρωμένη φιλελεύθερη προσέγγιση».

Ο βουλευτής δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του για την απεργοσπαστική ρύθμιση δίνοντας «τα λαμπρότερά μου συγχαρητήρια στο σοφό συντάκτη του άρθρου. Το ψηφίζω και με τα δυο μου χέρια και εκφράζω τα συγχαρητήριά μου. Γράψατε λαμπρή ιστορία μετά από τα τόσα χρόνια ταλαιπωρίας από κάθε συνδικάτο που ταλαιπωρεί τον επιχειρηματικό κόσμο».

Στο αντεργατικό αυτό κρεσέντο, απάντηση έδωσε στην παρέμβασή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης. Κατήγγειλε ότι οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του ΛΑ.Ο.Σ. που επιχειρούν να ταυτίσουν το οργανωμένο ταξικό κίνημα με αυτούς που καίνε και σπάνε βιτρίνες είναι τουλάχιστον προβοκατόρικες. Τόνισε ότι το ταξικό κίνημα δεν έχει καμία σχέση με όσους κάνουν τέτοιες ενέργειες και κάλεσε τον ΛΑ.Ο.Σ. να ψάξει στις μυστικές υπηρεσίες αυτούς που τους καθοδηγούν και να αναρωτηθεί ποιοι τελικά ωφελούνται από την δράση τους. Ο Θ. Παφίλης κατήγγειλε ότι αυτές οι προβοκατόρικες απόψεις στρέφονται κατά των εργαζομένων που σήμερα αντιστέκονται στα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση αναρωτήθηκε εάν ζήλεψε την δόξα του Κ. Λάσκαρη επί ΝΔ που κατάργησε την ταξική πάλη με νόμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ