Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ – ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νέοι αινιγματικοί θάνατοι

Οπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρία Νόβοστι», στις 13 Σεπτέμβρη στην αεροπορική βάση «Σουλτάν Χασανουντίν» της Ινδονησίας, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες πέθαναν 3 Ρώσοι μηχανικοί της ρωσικής εταιρείας που κατασκευάζει τα πολεμικά αεροπλάνα «Σουχόι». Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των γιατρών και οι 3 θάνατοι των Ρώσων μηχανικών, που σημειώθηκαν το ίδιο βράδυ, οφείλονται σε καρδιακή προσβολή.

Τα ινδονησιακά ΜΜΕ αναφέρουν πως δυο ομάδες Ρώσων ειδικών, αποτελούμενες από 3 πιλότους και 37 μηχανικούς έφτασαν στην αεροπορική βάση στην πόλη Μακασάρ από το Κομσομόλσκ-να-Αμούρε για να βοηθήσουν τους Ινδονήσιους στο χειρισμό των 3 αεροπλάνων «Σου-27» και των 3 καταδιωκτικών αεροπλάνων «Σου-30» που αγοράστηκαν από τη Ρωσία.

Να σημειωθεί πως η Ρωσία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον κόσμο στις εξαγωγές όπλων, κατέχοντας μερίδιο 23% στο σύνολο των εξαγωγών όπλων, ενώ τα εξάγει σε παραπάνω από 50 χώρες του κόσμου.

Η εταιρεία «Σουχόι» είναι η μεγαλύτερη ρωσική αεροπορική επιχείρηση, στην οποία ασχολούνται πάνω από 29 χιλιάδες εργαζόμενοι. Είναι ο μεγαλύτερος ρωσικός εξαγωγέας πολεμικών αεροπλάνων τύπου «Σουχόι», που αποτελούν πρωτοπόρα μοντέλα της παγκόσμιας αγοράς όπλων. Πρόκειται για την εταιρεία που καταλαμβάνει την 3η παγκόσμια θέση στην κατασκευή σύγχρονων καταδιωκτικών αεροπλάνων.

Το 2003 η Ινδονησία αγόρασε από τη Ρωσία 4 πολεμικά αεροπλάνα, ενώ το 2007 οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια ακόμα 6 καταδιωκτικών αεροπλάνων «Σουχόι».

Να σημειωθεί πως τον Αύγουστο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έχασε τη ζωή του στη Συρία ο Ρώσος στρατηγός, Γιούρι Ιβανόφ, υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Κατασκοπίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, στον οργανισμό του Γ. Ιβανόφ είχαν βρεθεί ίχνη φαρμάκων που η υπερβολική δόση τους μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό επεισόδιο. Η υπόθεση του θανάτου του συνδέθηκε με τις προθέσεις της Ρωσίας να πουλήσει αυτήν την περίοδο στη Συρία πυραύλους «Γιαχόντ» (θαλάσσης - θαλάσσης), αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Ενάντια στη συμφωνία τάσσεται κατηγορηματικά το Ισραήλ, ενώ ανησυχίες έχουν εκφράσει και οι ΗΠΑ.

Οι νέοι αινιγματικοί θάνατοι Ρώσων μηχανικών στην Ινδονησία δημιουργούν την εντύπωση πως μπορεί η διαπάλη ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και ιδιαίτερα στον τομέα της αγοράς όπλων να παίρνει πλέον στοιχεία ενός «παιχνιδιού» χωρίς κανόνες.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ