Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι «εποικισμοί» σημείο τριβής

Το Ισραήλ επιδιώκει τη συνέχιση της καταπάτησης των παλαιστινιακών εδαφών

Υπό αμερικανική επίβλεψη οι συνομιλίες Ισραήλ - Παλαιστινίων
Υπό αμερικανική επίβλεψη οι συνομιλίες Ισραήλ - Παλαιστινίων
ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΚ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε βαρύ κλίμα άρχισε, χτες, η δεύτερη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του Παλαιστινίου ηγέτη στο πλαίσιο των άμεσων συνομιλιών που δρομολόγησαν πιεστικά οι ΗΠΑ. Και σε αυτήν παρέστησαν η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ. Οι συνομιλίες συνεχίζονται σήμερα στην Ιερουσαλήμ και κυριαρχούνται, σχεδόν αποκλειστικά, από την αναζήτηση τρόπου υπερσκελισμού του τεράστιου σκοπέλου της προγραμματισμένης, για τις 26 του μήνα, άρσης του «παγώματος» της εποικιστικής δραστηριότητας.

Η Κλίντον, πριν συναντηθεί χωριστά με τους Αμπάς, Νετανιάχου, αλλά και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουμπάρακ, άσκησε επιπλέον πιέσεις, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει πολύς χρόνος για μια τελική συμφωνία». Ζήτησε παράταση του μορατόριουμ στην εποικιστική ανοικοδόμηση, αλλά, προκειμένου να διευκολύνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, έσπευσε να συμπληρώσει ότι «κομβικό είναι να εξευρεθεί κοινά αποδεκτός τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος».

Μετά το τέλος των χτεσινών επαφών, δηλώσεις πάλι έκανε μόνο ο Μίτσελ, αρκούμενος να επαναλάβει ότι «όλες οι πλευρές επιμένουν στη δέσμευσή τους για αντιμετώπιση των ζητημάτων που βρίσκονται στον πυρήνα της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης». Παρά τις ισραηλινές διαρροές περί «καλών προθέσεων» του Νετανιάχου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μία μέρα νωρίτερα, δήλωνε ότι «δε θα παραταθεί το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας, αλλά θα υπάρξουν περιορισμοί». Από την άλλη, ο στενός συνεργάτης του Αμπάς, Νάσερ Ισταγιέχ, τόνιζε ότι «το πάγωμα των εποικισμών δεν είναι μέρος της διαπραγμάτευσης: Είναι μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μέρος της διαπραγμάτευσης είναι η απομάκρυνσή τους».

Γαλλική «σφήνα»

Το δικό του «ζωτικό χώρο» στις ανακατατάξεις και στις αντιθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι διεκδικεί δυναμικά ο γαλλικός ιμπεριαλισμός. Ετσι, μετά την «αποκλειστικότητα» που η Ουάσιγκτον διασφάλισε ως προς τις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, το Παρίσι, από τον Αύγουστο, όρισε ειδικό απεσταλμένο με στόχο να αναθερμάνει τις ισραηλινο-συριακές διαπραγματεύσεις, με επίκεντρο τα υψώματα του Γκολάν. Πρόκειται για τον πρώην πρέσβη στην περιοχή και πρώην επικεφαλής της γαλλικής αντικατασκοπείας, Ζαν Κλοντ Κουσεράν, ο οποίος επισκέφτηκε, ήδη, τη Δαμασκό και το Τελ Αβίβ και θα μεταβεί και στην Αγκυρα, για να συζητήσει με Τούρκους αξιωματούχους, καθώς η Τουρκία είχε ηγηθεί της συγκεκριμένης διαμεσολάβησης μέχρι τις τελευταίες εξελίξεις με το Ισραήλ.

Καθεστώς ατιμωρησίας

Ο ισραηλινός στρατός, τα τελευταία χρόνια, δεν ερευνά διόλου τους θανάτους Παλαιστινίων αμάχων, με αποτέλεσμα να εντείνει την καλλιέργεια ενός κλίματος ατιμωρησίας, στη βάση του οποίου στρατιώτες και αξιωματικοί μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς καμία συνέπεια. Αυτό κατήγγειλε η ισραηλινή οργάνωση «B'tselem», υπογραμμίζοντας ότι μεταξύ 2006-2009 από τις 148 περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν, κατά τις οποίες 288 Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν, μόνο 23 ερευνήθηκαν και καμία κατηγορία δεν απαγγέλθηκε. Το ίδιο χρονικό διάστημα σκοτώθηκαν 1.510 Παλαιστίνιοι άμαχοι, εκ των οποίων οι 617 δεν είχαν καμία ανάμειξη σε επεισόδια και σε αυτούς δε συμπεριλαμβάνεται ο απολογισμός από την επιχείρηση στη Γάζα, στις αρχές του 2009.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ