Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Φοβού τους... Αμερικανούς και «δώρα» φέροντας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ενα συμβόλαιο ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο του πακέτου «βοήθειας» της «Αμερικανικής Αντιπροσωπείας Διεθνούς Ανάπτυξης», μετέφερε χτες στο γραφείο του αναπληρωτή ομοσπονδιακού πρωθυπουργού στο Βελιγράδι, Μιρολιούμπ Λάμπους, ο Αμερικανός πρεσβευτής, Γουίλιαμ Μοντγκόμερι. Ο Μοντγκόμερι δε μετέφερε όμως μόνον τα χαρτιά της συμφωνίας αλλά και διαβεβαιώσεις πως, παρά την αλλαγή Προέδρου στις ΗΠΑ, η πολιτική της Ουάσιγκτον στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας θα παραμείνει «μία υπόθεση με μακροχρόνιους στόχους, όπως αυτούς της δημοκρατίας και της ελεύθερης αγοράς»...

Η συμφωνία που υπογράφηκε από τον Αμερικανό πρεσβευτή και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Μιρολιούμπ Λάμπους, αφορά στη χορήγηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την επίλυση των ενεργειακών προβλημάτων της Σερβίας. Η παραπάνω συμφωνία είναι μέρος του πακέτου «οικονομικής βοήθειας» συνολικού ύψους 87 εκατομμυρίων δολαρίων, που χορηγείται από την «Αμερικανική Αντιπροσωπεία Διεθνούς Ανάπτυξης». Σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του «Ασοσιέιτεντ Πρες», από το σύνολο των 87 εκατομμυρίων δολαρίων, τα 45 εκατομμύρια δολάρια θα δοθούν για την αγορά τροφίμων σε πρόσφυγες και οικονομικά αδύνατες κοινωνικές τάξεις, άλλα 14 εκατομμύρια δολάρια θα δοθούν «για τις ανάγκες δήμων και κοινοτήτων», άλλα πέντε εκατομμύρια δολάρια για σχολεία και τα υπόλοιπα 13 εκατομμύρια δολάρια θα δοθούν... «για την υποστήριξη της δημοκρατικής διαδικασίας» με ό,τι αυτό σημαίνει αυτός ο μάλλον ασαφής προσδιορισμός...

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας οι δύο άνδρες προέβησαν σε μάλλον ενδιαφέρουσες δηλώσεις.

Ο Μιρολιούμπ Λάμπους έσπευσε πρώτα να βολιδοσκοπήσει το έδαφος των μελλοντικών διμερών σχέσεων με αφορμή την αλλαγή Προεδρίας στις ΗΠΑ, λέγοντας: «Ευχαριστούμε τον αμερικανικό λαό γι' αυτή τη βοήθεια που έρχεται στην... κατάλληλη στιγμή. Είναι σημαντικό που οι ΗΠΑ έχουν νέο Πρόεδρο. Πιστεύουμε η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει την πολιτική βελτίωσης των σχέσεων με τη Γιουγκοσλαβία...».

«Οι στόχοι μας σ' αυτή την περιοχή ήταν πάντα και θα συνεχίσουν να είναι μακροπρόθεσμοι στους τομείς της ειρήνης και της σταθερότητας, στο πεδίο της δημοκρατίας και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Αυτό δε θα αλλάξει», ανταπάντησε... «διπλωματικά» ο Μοντγκόμερι.

«Διπλωματική» εμμονή Κοστούνιτσα για την κρίση στο Πρέσεβο

Χιλιάδες Σέρβοι διαδηλωτές περιφρούρησαν έως χτες το μεσημέρι στο Μπουγιάνοβατς τα μπλόκα στις οδικές και σιδηροδρομικές αρτηρίες, που έστησαν τα τελευταία τρία 24ωρα, διαμαρτυρόμενοι για τη δράση των Αλβανών αυτονομιστών του «UCPMB» στην κοιλάδα του Πρέσεβο.

Ομως, αργότερα το μεσημέρι, έφτασε στην περιοχή ο δεύτερος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας, Νεμπόιτσα Κόβιτς, με σκοπό να κατευνάσει τις αντιδράσεις των διαδηλωτών (στην πλειοψηφία τους Κοσσοβάροι Σέρβοι πρόσφυγες), μεταφέροντας γραπτό μήνυμα του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα.

«Γνωρίζω πόσο μεγάλες είναι οι κακουχίες σας. Οι εξτρεμιστές τρομοκρατούν και τις δύο εθνικές κοινότητες. Το πρόβλημα εδώ αφορά τόσο τους Σέρβους, όπως και τους Αλβανούς. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει διά της βίας. Είναι καλύτερα να αποφύγουμε τον πόλεμο και να αρχίσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις. Πρέπει να είστε υπομονετικοί», έλεγε στην επιστολή του ο Κοστούνιτσα.

Μάλιστα, σε μία προσπάθεια να γίνει πιο πειστική η επιστολή Κοστούνιτσα, ο Νεμπόιτσα Κόβιτς ανακοίνωσε πως σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Μπουγιάνοβατς έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων τόσο από την ομοσπονδιακή όσο και από τη σερβική κυβέρνηση.

Λίγες ώρες μετά, το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε πως οι διαδηλωτές αποφάσισαν να άρουν τα μπλόκα. Αντίθετα, άλλες πηγές, όπως ο σερβικός ραδιοσταθμός «Β-92», δεν επιβεβαίωναν την ίδια είδηση... τουλάχιστον έως χτες το απόγευμα.

Συμφωνία σύναψης διπλωματικών σχέσεων υπέγραψαν χτες στο Βελιγράδι ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, και ο Βόσνιος ομόλογός του, Γιαντράνκο Πρέλιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ