Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ
Φυλάκιση με αναστολή στους ελεγκτές

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών στον καθένα επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στους δύο ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», Ιωάννη Γιαννακόπουλο και Αδαμάντιο Φραγκιαδούλη, που κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στα Πιέρια Ορη το Δεκέμβρη του 1997, όπου έχασαν τη ζωή τους 74 άτομα. Οι δύο καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε πριν περίπου 2 μήνες και ολοκληρώθηκε χτες με την επιβολή της ανώτερης ποινής που προβλέπεται από τον κώδικα ποινικής δικονομίας για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συρροή από αμέλεια και της διατάραξης ασφάλειας πτήσεων. Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 23 μηνών και 15 ημερών για τον κάθε νεκρό επιβάτη. Πρόταση που αντιβαίνει στα όσα προβλέπονται από τον ποινικό κώδικα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο υπάλληλοι, το μοιραίο βράδυ της 17ης Δεκέμβρη 1997 που σημειώθηκε το αεροπορικό δυστύχημα με το «Γιάκοβλεφ» των ουκρανικών αερογραμμών, στη διάρκεια της βάρδιας τους στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου, υπέπεσαν σε σειρά λαθών και παραλείψεων στη διάρκεια της συνεργασίας τους με τον πιλότο του αεροσκάφους, λίγο πριν τη συντριβή του.

Και οι δύο καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο. Στο μεταξύ εκκρεμούν οι συζητήσεις δεκάδων αγωγών αποζημιώσεων που έχουν καταθέσει στα πολιτικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης συγγενείς των θυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ