Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Τα μέτρα για την αυτοαπασχόληση

Μέσω της εφημερίδας του ΚΚ Κούβας «Γκράνμα» δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα τα συγκεκριμένα επαγγέλματα που, μετά την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας το φετινό Αύγουστο, μπορούν να εξασκούνται με αυτοαπασχόληση.

Η πρώτη υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αντμι Βαλχουέρντι Σεπέρο, διευκρίνισε ότι πρόκειται για 178 επαγγελματικές δραστηριότητες από τις οποίες οι 83 θα μπορούν να μισθώνουν και εργατικό δυναμικό χωρίς απαραίτητα να είναι συγγενείς του κατόχου της άδειας εξάσκησης επαγγέλματος, ενώ ανέφερε και κάποια επαγγέλματα που θα μπορούν για πρώτη φορά οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν άδειες, όπως οι μηχανικοί αυτοκινήτων, οι αργυροχρυσοχόοι, οι οινοποιοί, μασέρ, βιβλιοδέτες, λογιστές β' επιπέδου, πωλητές αγροτικών προϊόντων σε σημεία πώλησης σε εθνικούς δρόμους. Επιπλέον αναφέρεται ένας μεγάλος αριθμών επαγγελμάτων που σχετίζεται με διάφορες υπηρεσίες (εστιατόρια, επιδιορθώσεις, κομμωτήρια, τεχνικές εργασίες, εξειδικευμένες υπηρεσίες κλπ). Προβλέπεται αυτοί οι αυτοαπασχολούμενοι να ενισχυθούν στην αρχή με χαμηλότοκα δάνεια και επίσης να πληρώνουν φόρο στο κράτος από τα έσοδά τους και εισφορά για την κοινωνική ασφάλιση, ώστε, όπως αναφέρεται, «να εξοικονομηθούν σημαντικά έσοδα για το κράτος, για να αναδιανεμηθούν στην κοινωνία».

Οπως σημειώνουν οι Κουβανοί αξιωματούχοι, στόχος αυτών των μέτρων για τη δυνατότητα αυτοαπασχόλησης ως άλλη μια εναλλακτική λύση για τους εργαζόμενους, που γίνεται κάτω από την επίβλεψη του κράτους που εκπροσωπεί το λαό, είναι να βρεθούν λύσεις που θα βελτιώνουν το επίπεδο ζωής των Κουβανών με σεβασμό πάντα στις σοσιαλιστικές αρχές που διέπουν το Σύνταγμα της χώρας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην «Γκράνμα», όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος της χώρας Ραούλ Κάστρο στην Εθνοσυνέλευση, «στόχος είναι να υπερασπιστούμε και να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το σοσιαλισμό και όχι να τον καταστρέψουμε. Σε αυτό το δρόμο βαδίζει η Κούβα».

Τα μέτρα ανακατανομής του εργατικού δυναμικού στην Κούβα, που τις προηγούμενες μέρες εμφανίστηκαν από το διεθνή Τύπο ως μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, έχουν σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω του βάρβαρου αποκλεισμού που υφίσταται η Κούβα από τις ΗΠΑ, αλλά και των αδυναμιών που έχουν σχέση με το χαμηλό επίπεδο των παραγωγικών δυνάμεων από το οποίο ξεκίνησε η σοσιαλιστική οικοδόμηση στη χώρα, με την αμέριστη στήριξη της Σοβιετικής Ενωσης και των σοσιαλιστικών χωρών.

Οι αλλαγές αυτές και ειδικότερα η ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης ενέχουν κινδύνους (όπως και οι ίδιοι οι Κουβανοί αναγνωρίζουν) να διευρύνουν κοινωνικές αντιθέσεις, αφού η αυτοαπασχόληση ωθεί στη δημιουργία στρώματος μικροϊδιοκτητών που, δουλεύοντας για τους ίδιους, συσσωρεύουν χρήμα, πράγμα που καλλιεργεί και ανάλογη συνείδηση και συμφέροντα. Το ζήτημα αυτό παίρνοντας υπόψη και την αρνητική εμπειρία της ΕΣΣΔ δημιουργεί εύλογο προβληματισμό στους κομμουνιστές για τις δυσκολίες της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ