Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τακτικισμοί με την εκπνοή του εποικιστικού μορατόριουμ

Δολοφονία Παλαιστίνιου ψαρά από τις ισραηλινές δυνάμεις στα ανοιχτά της Γάζας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Σε μαραθώνιο επαφών έχει αποδυθεί η αμερικανική διπλωματία προκειμένου να πετύχει το στόχο της συντήρησης του καλλιεργούμενου, εντέχνως, «θετικού κλίματος» των άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών επαφών. Μία μέρα μετά τις σχετικές αναφορές του Αμερικανού Προέδρου ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι επιβεβαίωσε το αυτονόητο: Οτι οι ΗΠΑ έχουν, ήδη, καταθέσει μεσοβέζικες συμβιβαστικές προτάσεις ως προς το ζήτημα του εποικιστικού μορατόριουμ, που έχει αναχθεί σε μείζον σκόπελο στην προσπάθεια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να επικαλεστεί «βήματα προόδου» τα οποία του είναι απαραίτητα για την εδραίωση της παρουσίας του στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο Κρόουλι, βέβαια, τηρώντας τους τύπους, έσπευσε να συμπληρώσει ότι τελικά οι εμπλεκόμενες πλευρές θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Οπως όλα δείχνουν, όμως, οι αμερικανικές ασφυκτικές πιέσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς στην κατεύθυνση των σχεδιασμών της Ουάσιγκτον.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου φέρεται να έδωσε εντολή στον επικεφαλής διαπραγματευτή Γιτζάκ Μόχλο να παρατείνει την παραμονή του στη Νέα Υόρκη «και να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των εποικισμών». Από την άλλη, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς, σε ομιλία του σε αμερικανο-εβραϊκές ενώσεις, άφησε να εννοηθεί ότι «χρειάζεται κάτι να διευκολύνει» την παραμονή του στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ισραηλινές διπλωματικές πηγές διέρρεαν ότι το Τελ Αβίβ είναι έτοιμο να «συζητήσει ένα συμβιβασμό», ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, τίποτε δε θα έχει να κάνει με «πάγωμα». Πιθανότατα θα λάβει τη μορφή κάποιου είδους περιορισμών ως προς τους μικρότερους εποικισμούς, τους οποίους, άλλωστε, η ισραηλινή ηγεσία έχει, κατά καιρούς, υπονοήσει ότι πιθανότατα δε θα εντάξει στα εδάφη που σχεδιάζει να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της. Οσο για τους μεγαλύτερους εποικισμούς, φέρεται να συζητώνται κάποιου είδους «μερικοί περιορισμοί» στην ανοικοδόμηση. Πάντως, ξεκάθαρο θα πρέπει να είναι ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια του πολυσυζητημένου μορατόριουμ, σταμάτησαν μόνο οι εργασίες ανοικοδόμησης νέων κατοικιών στους εποικισμούς και όχι οι εργασίες επέκτασης σε δημόσια κτίρια, σε ήδη υπάρχουσες κατοικίες κλπ.

Αιματηρή υπενθύμιση

Μπορεί η ισραηλινή πλευρά μέσα από σειρά κινήσεων να προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα του αποκλεισμού στη Γάζα, επιτρέποντας σταδιακά την είσοδο οικοδομικών υλικών, τροφίμων, αλλά ακόμη και αυτοκινήτων, όμως, ο αποκλεισμός είναι πάντα σε ισχύ. Αυτό το υπενθύμισε σαφώς η χτεσινή δολοφονία ενός Παλαιστινίου νεαρού ψαρά από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό στα ανοιχτά της πόλης της Γάζας, επειδή απλώς «πλησίαζε στο όριο του αποκλεισμού που έχει θέσει ο ισραηλινός στρατός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ