Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Νέες απαλλαγές για τους εργοδότες

Σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, τη στιγμή που η εισφοροδιαφυγή οργιάζει, οι μεγαλοοφειλέτες δεν πληρώνουν ούτε τις βεβαιωμένες οφειλές, ενώ σύμφωνα με ενδείξεις το ΙΚΑ ψάχνει για κεφάλαια. Την ίδια ώρα, οι συνταξιούχοι αιμορραγούν και το εισόδημά τους μειώνεται ελέω κυβερνητικής πολιτικής και μνημονίου.

Ετσι όπως άφησε να εννοηθεί ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος, μιλώντας σε περιφερειακή σύσκεψη στην Κρήτη την προηγούμενη βδομάδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τον τρόπο καταβολής των εισφορών και μέσω αυτού να καταργήσει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις στην περίπτωση μη καταβολής εμπρόσθεμα των ασφαλιστικών εισφορών. Ετσι, αν μια επιχείρηση δεν καταβάλει για κάποιο διάστημα τις εισφορές θα μπορεί να τις πληρώνει σε διάστημα ενός εξαμήνου χωρίς τις συνέπειες του νόμου, απλώς με ένα μικρό επιτόκιο. Αντίστοιχα, επιχειρήσεις που θα καταβάλλουν νωρίτερα τις εισφορές τους θα έχουν έκπτωση. Με τα σχέδια αυτά, επί της ουσίας ανοίγει διάπλατα η πόρτα της εισφοροαποφυγής, γεγονός που θα οδηγήσει στη γιγάντωση των χρεών προς το ΙΚΑ, μεγαλώνοντας τους κινδύνους για την οικονομική του αποσταθεροποίηση. Παρ' όλα αυτά, παράγοντες του υπουργείου τάσσονται υπέρ της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών με πρόσχημα το κόστος των επιχειρήσεων.

Αλλωστε, οι συνεχείς χαριστικές ρυθμίσεις προς τη μεγαλοεργοδοσία όχι μόνο δεν αποδίδουν στην είσπραξη των οφειλών, αλλά οξύνουν και διαιωνίζουν το πρόβλημα. Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνουν τα ίδια τα στοιχεία του ΙΚΑ. Ετσι, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωσή του στη ρύθμιση που προβλέπει ο τελευταίος νόμος πήραν μέρος μόνο ένα μικρό μέρος επιχειρήσεων και το συνολικό ποσό που ρυθμίστηκε δεν ξεπερνά περίπου το 5% των χρεών (365 εκατομμύρια ευρώ από τα 7 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ που δικαιούται να εισπράξει το ΙΚΑ). Μάλιστα, και απ' αυτά το ΙΚΑ εισέπραξε μέχρι στιγμής μόνο 42 εκατομμύρια ευρώ και είναι αβέβαιο αν οι επιχειρήσεις συνεχίσουν να καταβάλλουν.

Και ενώ το ΙΚΑ εμφανίζεται γαλαντόμο απέναντι σε αυτούς που του χρωστάνε, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ζητήσει από την Εθνική Τράπεζα την προείσπραξη ασφαλιστικών εισφορών ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, αυτή η προείσπραξη θα γίνει καταβάλλοντας στην τράπεζα επιτόκιο από 3,5% έως 3,9%. Αν και η διοίκηση ισχυρίζεται ότι αυτό το ποσό θα λειτουργήσει ως «μαξιλάρι ασφαλείας», ίσως να μην είναι άσχετο με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, στην οποία η κυβέρνηση έχει δώσει το πράσινο φως να συμμετέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, συνεχίζοντας απροκάλυπτα την πολιτική του τζόγου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ