Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιος κερδίζει;

Ο πρωθυπουργός ανέλαβε στις ΗΠΑ να προωθήσει τα συμφέροντα ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και να τους εξασφαλίσει κερδοφόρες κολεγιές με το ξένο κεφάλαιο. Λειτούργησε, δηλαδή, και λειτουργεί σαν μεσίτης μεγαλοεπιχειρηματιών, στο όνομα μιας «ανάπτυξης» από την οποία δεν έχει τίποτα να ωφεληθεί ο λαός. Ενα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμφωνία με το Κατάρ, το οποίο θα επενδύσει 5 δισ. ευρώ σε μαρίνες, ξενοδοχεία, αεροδρόμια και καζίνο. Ποιος θα βγει κερδισμένος από τα πετροδόλαρα;

Την απάντηση τη δίνει δημοσίευμα ιστοσελίδας με οικονομικά θέματα, η οποία γράφει μεταξύ άλλων: «Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος (...) είναι το πρώτο άμεσο όφελος που αποκομίζει η ελληνική οικονομία από την υπογραφή του μνημονίου Ελλάδας - Κατάρ (...) Για να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο και ν' αρχίσει η εισροή κεφαλαίων, θα χρειασθούν επίπονες διμερείς διαπραγματεύσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν και ελληνικές εταιρίες. Στη λίστα των υποψηφίων εταίρων του επενδυτικού βραχίονα του Κατάρ οι Ελλάκτωρ, Βωβός, Μυτιληναίος, ΓΕΚ/Παρνασσός και επιχειρήσεις συνδεόμενες με την Alpha Bank. Οσον αφορά τον τομέα των ακινήτων, ο βασικός υποψήφιος εταίρος της Qatar Investment Authority είναι ο όμιλος Βωβού. Προς το παρόν, η αγορά ποντάρει στα οφέλη που θα αποκομίσει ο όμιλος ΓΕΚ/ΑΤΤΙΚΑΤ/Παρνασσός από την αξιοποίηση της μαρίνας και των εγκαταστάσεων που διαθέτει κοντά στο παλιό αεροδρόμιο, όπου θα γίνει η βασική επένδυση».

Τι προκύπτει από τα παραπάνω; Οτι μια σειρά μεγαλοκατασκευαστικές που ούτως ή άλλως αλωνίζουν στην Ελλάδα, περιμένουν πως και πως να ευοδωθεί η συμφωνία που έκλεισε ο πολιτικός μεσίτης τους με τους Αραβες για να επενδύσουν από κοινού τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους. Γιατί τώρα; Επειδή με τις ανατροπές που έχει κάνει η κυβέρνηση σε ασφαλιστικό και εργασιακά, σε συνέχεια προηγούμενων ανατροπών από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, «βελτιώνεται το επενδυτικό κλίμα», όπως παρατηρεί και η οικονομική ιστοσελίδα. Δηλαδή, κατρακυλάει ακόμα πιο κάτω η τιμή της εργατικής δύναμης. Αρα, στην κατασκευή όλων αυτών των έργων, ο Βωβός, ο Μπόμπολας, ο Μυτιληναίος και οι άλλοι ξένοι επενδυτές, θα αξιοποιήσουν ακόμα πιο φτηνούς εργάτες και άρα το κέρδος τους θα είναι μεγαλύτερο. Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που καταδικάζει το λαό στη φτώχεια, για να γλεντάνε με τον κλεμμένο ιδρώτα του μια χούφτα παράσιτα.


Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ