Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ακόμα πιο επικίνδυνη η λυκοσυμμαχία

Σε τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία επικύρωσης του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ. Χτες ο γενικός γραμματέας του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν παρουσίασε στις Βρυξέλλες, στους εκπροσώπους των 28 κρατών - μελών, ένα σχέδιο για τη «νέα στρατηγική αντίληψη της συμμαχίας στον 21ο αιώνα», το οποίο θα υποβληθεί στη σύνοδο κορυφής που θα συγκληθεί το Νοέμβρη.

Η στρατηγική του ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα αποβλέπει στην εδραίωση του παγκόσμιου επεμβατικού του ρόλου και δίνει έμφαση στην προληπτική επέμβαση για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενης απειλής, γεγονός που στοχοποιεί κατευθείαν τους λαούς και τα κινήματά τους, ιδιαίτερα σε συνθήκες κλιμακούμενης οικονομικής κρίσης. Για το λόγο αυτό το ΝΑΤΟ προετοιμάζει ανάλογα τη στρατιωτική του μηχανή, εντάσσοντας στη λίστα με τις απειλές τις κλιματικές αλλαγές, τις ενεργειακές κρίσεις, τις ανθρωπιστικές καταστροφές, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, το ζήτημα της μετανάστευσης.

Το νέο κείμενο θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ, που θα συναντηθούν στις 14 Οκτώβρη 2010, στις Βρυξέλλες. Το τελικό κείμενο θα παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 19 και 20 Νοέμβρη 2010, στη Λισαβόνα. Το προσχέδιο του νέου στρατηγικού δόγματος δόθηκε στη δημοσιότητα στις 17 Μάη 2010, από τη δωδεκαμελή ομάδα ειδικών, με επικεφαλής την Αμερικανίδα πρώην υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ