Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΠΕΡΑΙΩΣΗ»
Επαναφέρουν την προσωποκράτηση για χρέη

Κακουργηματική πράξη θεωρείται το αδίκημα της φοροδιαφυγής το οποίο επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 10 έτη!

Πολιτική εξόντωσης σε βάρος των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής εξαπολύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «περαίωση» φορολογικών υποθέσεων. Στο σχέδιο η κυβέρνηση προσέθεσε δύο άρθρα, με τα οποία η φοροδιαφυγή θα θεωρείται κακουργηματική πράξη και θα εκδικάζεται από το τριμελές πλημμελειοδικείο ή το τριμελές εφετείο κακουργημάτων του τόπου της έδρας όπου θα συντελείται το αδίκημα. Προβλέπονται επίσης ποινές φυλάκισης για μη απόδοση ΦΠΑ, φόρου κύκλου εργασιών, καθώς και παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων. Ενεργοποιούνται επίσης τα μέτρα κατάσχεσης κινητής η ακίνητης περιουσίας οφειλετών του δημοσίου, οι οποίοι δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους.

Με το ίδιο νομοθέτημα η κυβέρνηση εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, για τις περιπτώσεις αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Με το νόμο για την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της προηγούμενης δεκαετίας, ξεπλένει τη φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων. Στον ίδιο νόμο, αυστηροποιεί στο έπακρο τις διατάξεις κατά της φοροδιαφυγής, σε μία περίοδο κατά την οποία εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και αυτοπασχολούμενοι πλήττονται από την οικονομική κρίση και τη λαίλαπα του μνημονίου, με αποτέλεσμα το μαζικό κλείσιμο των μικρών καταστημάτων και τη μαζική ανεργία.

Στις «διατάξεις για την αποτελεσματική τιμωρία της φοροδιαφυγής» προβλέπεται ποινή της φυλάκισης για περιπτώσεις μη απόδοσης φόρων. Η μη απόδοση ή η ανακριβής απόδοση στο δημόσιο του ΦΠΑ, του φόρου κύκλου εργασιών, των παρακρατούμενων ή επιρριπτόμενων φόρων, ως το ποσό των 3.000 ευρώ. Για ποσά μεταξύ των 3.000 και των 75.000 ευρώ ποινή φυλάκισης έως ένα (1) έτος. Ενώ κάθειρξη έως και δέκα (10) έτη προβλέπεται για ύψος φοροδιαφυγής μεγαλύτερο των 75.000 ευρώ.

Ποινή φυλάκισης έως τέσσερις (4) μήνες και για ειδικές περιπτώσεις έως και έξι (έξι) μήνες, προβλέπεται για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων, ενώ αναστέλλεται και η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης για 48 ώρες.

Αν διαπιστωθεί ότι ο επιτηδευματίας, δεν έχει εκδώσει περισσότεροααπό 10 παραστατικά στοιχεία, ή η αξία των μη εκδοθέντων παραστατικών στοιχείων ξεπερνά τα 500 ευρώ, τότε καταβάλλεται μηνυτήρια αναφορά με την ολοκλήρωση του ελέγχου και ζητείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα η κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ