Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ»
Κεφαλικός φόρος για τους «μικρούς»...

...ξέπλυμα φοροδιαφυγής για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προωθεί σήμερα η κυβέρνηση στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής το περίφημο νομοσχέδιο για την περαίωση, αφού το «πέρασε» με διαδικασίες εξπρές χτες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η θέση του ΛΑ.Ο.Σ.

Κατηγορηματική ήταν η αντίθεση του ΚΚΕ, που επισήμανε ότι το νομοθέτημα και η σπουδή για την προώθησή του είναι αποτέλεσμα του κυβερνητικού πανικού, προκειμένου να αντικαταστήσει με ...φορολογικά γιουρούσια σε βάρος των μικρών αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών τα έσοδα που χάνει το Δημόσιο από την προκλητική φοροαπαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή στις μεγάλες επιχειρήσεις δίνεται η ευκαιρία να ξεπλύνουν την πολυετή φοροδιαφυγή, έναντι ψιχίων που καλούνται να καταβάλουν προκειμένου να κλείσουν τα βιβλία.

Το νομοσχέδιο για την περαίωση είναι τμήμα της συνολικής επίθεσης στο εισόδημα των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας, επισήμανε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει σκόπιμα ότι «πάνω από το 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι χρέη μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτοί οφείλουν 25-26 δισεκατομμύρια. Δεν τους ξέρετε; Δεν τους γνωρίζετε; Γιατί δεν τους βρήκατε πιο νωρίς για να γίνει έλεγχος και να αποδώσουν αυτά που οφείλουν στα δημόσια ταμεία;».

Αναφερόμενος στην περαίωση, επισήμανε ότι «είναι ένας κεφαλικός φόρος και ωμός εκβιασμός για τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες που βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται». Συνεχίζοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι «για εμάς δίκαιο είναι να φορολογηθούν οι μεγάλοι όμιλοι, που είχαν εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη, με συντελεστή 45%». Οσον αφορά τις προβλεπόμενες ποινές, τόνισε πως «είναι εξοντωτικές ποινές για τους μικρούς» και μάλιστα την ίδια στιγμή που «400 χιλιάδες δεν έχουν να πληρώσουν το Ταμείο τους δεν έχουν υγειονομική κάλυψη». Συνολικά μάλιστα επισήμανε ότι σήμερα η κυβέρνηση «έχει πανικοβληθεί γιατί όταν κάνεις μεγάλη φοροαπαλλαγή στους μεγάλους, μετά ...κάνεις γιουρούσι στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα». Τέλος, αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τα τέλη κυκλοφορίας, επισήμανε ότι προβλέπεται αύξηση για τα αυτοκίνητα μικρού κυβισμού σε μια περίοδο που μειώνεται το εισόδημα και αυξάνεται ο πληθωρισμός.

Ως «ευκαιρία για μια νέα αρχή» παρουσίασε για μία ακόμη φορά το νομοθέτημα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι υπάρχουν «2,5 εκατομμύρια ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις και 30 δισεκατομμύρια ευρώ εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς και 150 χιλιάδες φορολογικές δίκες, ενώ 1,3 εκατομμύρια Ελληνες είναι με ληξιπρόθεσμα χρέη». Επίσης υποστήριξε ότι «σήμερα υπάρχουν έκτακτες συνθήκες και δημιουργούμε ένα νέο περιβάλλον». Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής της Θ. Καράογλου έκανε λόγο για «ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση των οικονομικών της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ