Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ηρωίδες μπροστά στο θάνατο, ινδάλματα στη ζωή

Εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ και της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τις φυλακές και τα στρατόπεδα γυναικών της περιόδου 1946-1964

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
«Εκείνες τις νύχτες σώπαιναν οι λύκοι γιατί ούρλιαζαν οι άνθρωποι». Αυτές οι λέξεις του ποιητή Μενέλαου Λουντέμη έφεραν δάκρυα στα μάτια όσων παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), με θέμα «Στρατόπεδα Γυναικών - Φυλακές, την περίοδο 1946-1964».

Και έφεραν δάκρυα γιατί θύμισαν τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι γυναίκες στη Μακρόνησο, το μίσος που αντίκρισαν στα μάτια και στα λόγια των Αλφαμιτών, το θάρρος των αγωνιστριών που στάθηκαν όρθιες, με ψηλά το κεφάλι μπροστά στο θάνατο. «Φύλαγαν το καλύτερό τους ρούχο για να το φορέσουν την ημέρα της εκτέλεσης», είπε η Ρίτα Κουλούρη, από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

«Σε εμάς έτυχε ο λαχνός να ζήσουμε τις συνέπειες του εμφύλιου πολέμου, να σβήσουμε κάθε όνειρο, να πνίξουμε τις επιθυμίες. Σταθήκαμε όμως όρθιες για να παλέψουμε τη βία και το φασισμό. Η Μακρόνησος για τον άνθρωπο που την έζησε σαν κρατούμενος υπήρξε ό,τι πιο βάρβαρο και απάνθρωπο μέσο καταπίεσης και εκβιασμού. Στάθηκαν ήρωες αληθινοί όσοι άντεξαν τη Μακρόνησο. Και μπορεί με τα βασανιστήριά τους να πήραν τις υπογραφές κάποιων αγωνιστών, ωστόσο κανείς δεν τους έμεινε πιστός. Το απέδειξαν αμέσως οι εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950 όταν ψήφισαν "Δημοκρατική Παράταξη"» είπε η Νίτσα Γαβριηλίδου, στέλεχος της ΠΕΚΑΜ.

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Χρήστος Τσιντζιλώνης, τόνισε πως «η γυναίκα σήκωσε το ανάστημά της τόσο στα χρόνια της χιτλεροφασιστικής κατοχής όσο και στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, στα χρόνια του ΔΣΕ, όταν από τη μία μεριά πήραν το όπλο και πολέμησαν και από την άλλη σήκωσαν το ανάστημά τους στις φυλακές και τις εξορίες, αντιμετωπίζοντας στρατοδικεία και εκτελέσεις με το κεφάλι ψηλά». Υπογράμμισε επίσης πως «η πίστη στα ανώτερα ιδανικά του ΚΚΕ, του οργανωτή και κύριου "αιμοδότη" της ΕΑΜικής Αντίστασης για μια καλύτερη ζωή, εμψύχωσε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες εκείνης της εποχής». Ολοκληρώνοντας, σημείωσε την ανάγκη να πραγματοποιούνται ανάλογες εκδηλώσεις, για να προσπαθούμε να τραβήξουμε κοντά μας τη νέα γενιά στους οποίους πρέπει να παραδώσουμε τη σκυτάλη της Αντίστασης που είναι διαχρονική έννοια, για να έχει η Αντίσταση συνέχεια.

Στο χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, Γρηγόρης Ριζόπουλος, αφού τόνισε τη συνολική αντίσταση του ελληνικού λαού, θύμισε πως, περίπου, το 40% των ανταρτών ήταν γυναίκες, που μέτρησαν πολλά θύματα, «αλλά και άλλα τόσα παραδείγματα ανωτερότητας μπροστά στο θάνατο».

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος. Επίσης, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της «Λαϊκής Συσπείρωσης», της ΟΓΕ, η πρόεδρος του Συλλόγου Εξορίστων Γυναικών, καθώς και πολλών παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ. Το «παρών» έδωσαν ο Παναγιώτης Μακρής, ο Κ. Μαραγκουδάκης και άλλοι πολλοί.

Η εκδήλωση έκλεισε με συγκλονιστικές απαγγελίες - μονολόγους γυναικών που βίωσαν τις αγριότητες στη Μακρόνησο, ερμηνευμένες από μέλη της «Πολιτιστικής Ομάδας "Ορίζοντες"», ενώ μουσικά «ντύθηκε» με τους ήχους της φυσαρμόνικας του Δημήτρη Παράσχου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ