Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Βιάζονται για το Κοσσυφοπέδιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--_

ΗΠΑ και ΕΕ είναι έτοιμες να «βοηθήσουν στην επίτευξη λύσης» ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στην Ουάσιγκτον μετά τη συνάντησή της αργά προχτές βράδυ με την επικεφαλής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Κάθριν Αστον. Η Αμερικανίδα υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα μεταβεί σε Βελιγράδι και Πρίστινα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και ότι συζήτησε με την Αστον διάφορους τρόπους για τη διευκόλυνση του «διαλόγου» ανάμεσα σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς.

Η Αστον χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη συνεργασία ΗΠΑ - ΕΕ όσον αφορά στις επικείμενες διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας, αποφεύγοντας εντούτοις να αναφερθεί στους σαφείς ρόλους των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ωστόσο, οι μελλοντικές συνομιλίες αναμένεται να περιπλακούν ή και να καθυστερήσουν από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο μετά την αναγκαστική παραίτηση του Προέδρου των Κοσσοβάρων Αλβανών, Φατμίρ Σεϊντίου, και την πιθανή παραίτηση του πρωθυπουργού, Χασίμ Θάτσι. Ο προσωρινός αντικαταστάτης του Σεϊντίου (και πρόεδρος της Βουλής) Γιακούπ Κρασνίτσι, δήλωσε ότι μπορεί να διενεργηθούν βουλευτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο σε έξι μήνες και πρότεινε μετά τη διεξαγωγή τους να γίνουν οι διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ