Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ»
Νέα έφοδος ενάντια σε μισθούς και δικαιώματα

Την έναρξη ενός διαλόγου με προειλημμένες αποφάσεις κήρυξαν χτες η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ

Ο «μισθός» θα συνδέεται με το «παραγόμενο αποτέλεσμα», λέει η κυβέρνηση. Αραγε, πώς θα «αξιολογείται» ο δάσκαλος που δε θα διδάσκει ό,τι συμφέρει τις πολυεθνικές;
Ο «μισθός» θα συνδέεται με το «παραγόμενο αποτέλεσμα», λέει η κυβέρνηση. Αραγε, πώς θα «αξιολογείται» ο δάσκαλος που δε θα διδάσκει ό,τι συμφέρει τις πολυεθνικές;
Μαζί με την προσαρμογή της δομής και λειτουργίας του κράτους στις ανάγκες του κεφαλαίου, η κυβέρνηση επιταχύνει και την αντίστοιχη προσαρμογή των εργαζομένων στο Δημόσιο. Αυτό επιβεβαιώνει το «πλαίσιο διαλόγου για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο» που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, μετά από σχετική συνάντηση που είχαν με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ.

Στη συνάντηση δε συμμετείχαν οι ταξικές δυνάμεις αρνούμενες να νομιμοποιήσουν τα νέα αντεργατικά παζαρέματα που ξεκινούν πίσω από την πλάτη των εργαζομένων και μάλιστα λίγες μέρες πριν την πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της επόμενης Πέμπτης.

Το «πλαίσιο "διαλόγου"» (του οποίου το αποτέλεσμα προδικάζει άλλωστε και το Μνημόνιο) σκιαγραφεί το μοντέλο ενός εργαζόμενου του οποίου η αμοιβή και τα δικαιώματα θα ελέγχονται ασφυκτικά από το πόσο σωστά κάνει αυτά που απαιτούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Προμηνύονται δραματικές περικοπές στους σημερινούς βασικούς μισθούς, πλήρης εξατομίκευση του τελικού μισθού, σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα να περικόψει τη μισθολογική δαπάνη στο δημόσιο τομέα κατά 2,7 δισ. ευρώ ευρώ πράγμα που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη καθίζηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Η κοροϊδία του «διαλόγου» αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών καταθέτει στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στον οποίο έχουν υπολογιστεί όλες οι περικοπές που τάχα τώρα τίθενται στη διαπραγμάτευση.

Συγκεκριμένα, στις θέσεις της κυβέρνησης, όπως παραδόθηκαν στην ΑΔΕΔΥ - αναφέρεται: «Στόχος αυτού του νέου συστήματος αμοιβών είναι:

  • Να συνδέεται με την αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων.
  • Να ακολουθεί το σύστημα σταδιοδρομίας.
  • Να συνδέεται με τη σπουδαιότητα των ασκούμενων καθηκόντων και την κατοχή θέσεων ευθύνης.
  • Να σχετίζεται με το παραγόμενο αποτέλεσμα.
  • Να συγκλίνει από άποψη δομής και τάσεων προς τα ευρωπαϊκά συστήματα αμοιβών.
  • Να λαμβάνει υπόψη τις γενικότερες συνθήκες εργασίας».

Οι προθέσεις της κυβέρνησης γίνονται, επίσης φανερές, και από τα ερωτήματα που η ίδια έθεσε προς συζήτηση στην ΑΔΕΔΥ, αν και η αξία τους είναι εντελώς ρητορική, αφού οι στόχοι του νέου μισθολογίου δίνουν από μόνοι τους τις απαντήσεις. Στο πλαίσιο διαλόγου που έθεσαν οι υπουργοί αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής ερωτήματα:

Η εφαρμογή ενός ενιαίου μισθολογίου θα προβλέπει μισθολογική «διαφοροποίηση ανάμεσα σε νεοεισερχόμενους και νυν υπαλλήλους; Ποια επιδόματα θα πρέπει να ενσωματωθούν στο βασικό μισθό; Ποια πρέπει να είναι η σχέση μεταξύ εισαγωγικής και καταληκτικής αμοιβής; Πρέπει να συνδέεται η αμοιβή με κριτήρια όπως θέση ευθύνης, ειδικότητα, επίπεδο και σχέση συναλλαγής και παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη; Ποια θα πρέπει να είναι η σχέση σύνδεσης αμοιβής και απόδοσης στο δημόσιο τομέα; Πρέπει να υπάρχει κλαδική διαφοροποίηση;».

Με δήλωσή του στο «Ρ», ο Δημήτρης Αγκαβανάκης στέλεχος του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο κατήγγειλε την κάλυψη που προσφέρει η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ στους αντεργατικούς σχεδιασμούς και σχολιάζοντας τη χτεσινή συνάντηση ΑΔΕΔΥ - κυβέρνησης σημείωσε: «Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή της στην έναρξη του ''διαλόγου'' δίνει άλλοθι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για περαιτέρω μισθολογικές περικοπές και χειραγώγηση σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση μέσα από αυτό το νέο μισθολόγιο θα υλοποιήσει την ντιρεκτίβα του μνημονίου για παραπέρα περικοπές των ήδη χαμηλών δημοσιοϋπαλληλικών μισθών, για διαφοροποίηση των μισθών ανά υπάλληλο με διάφορα κριτήρια σκοπιμότητας που οδηγούν στην πλήρη μισθολογική εξατομίκευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ