Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Οσο πιο πολλά κέρδη έχει το κεφάλαιο τόσο πιο επιθετικό γίνεται»

Προκήρυξη της ΚΝΕ προς τους σπουδαστές των ΑΕΝ

Στοιχεία που αποδεικνύουν την ταξική αντίθεση από τη μια να αυγαταίνουν τα κέρδη των εφοπλιστών και από την άλλη να συμπιέζονται όλο και περισσότερο τα δικαιώματα των ναυτεργατών, παραθέτει η ΚΝΕ στην προκήρυξή της που απευθύνεται στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά που προέρχονται από την ετήσια έκθεση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών:

  • Τα υπό ελληνική σημαία πλοία τη δεκαετία του '70 ήταν 3.710 με θέσεις εργασίας 120.000 ναυτεργάτες στο σύνολο και από αυτούς 87.000 Ελληνες. Σήμερα, τα υπό ελληνική σημαία πλοία είναι 826 και απασχολούν 60.000 ναυτεργάτες στο σύνολο και 19.770 Ελληνες.
  • Το 2009 η ελληνόκτητη ναυτιλία βρέθηκε στη 2η θέση διεθνώς με 2.974 πλοία στην ποντοπόρο ναυτιλία ελέγχοντας το 14,18% της παγκόσμιας χωρητικότητας.
  • Η ελληνική σημαία είναι από τις 5 πρώτες παγκοσμίως και η 1η στην ΕΕ.
  • Τα ελληνόκτητα πλοία υπό σημαίες κρατών - μελών της ΕΕ αποτελούν το 39,7% της κοινοτικής ναυτιλίας.
  • Το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο ελέγχει το 20,28% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων και το 17,42% του παγκοσμίου στόλου φορτηγών.

«Οσο πιο πολλά κέρδη έχει το κεφάλαιο τόσο πιο επιθετικό γίνεται, αυτή είναι η αλήθεια», σχολιάζει η ΚΝΕ στην ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Αυτό κάνει ακόμα μεγαλύτερη την πρόκληση για κάθε σημερινό και αυριανό ναυτεργάτη, για κάθε σπουδαστή της ΑΕΝ που του λένε "χάσε και άλλα δικαιώματα". Και αυτά τη στιγμή που και εσύ και η οικογένειά σου είστε κολλημένοι στον τοίχο στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας.

Οι ευθύνες των κομμάτων του κεφαλαίου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι τεράστιες. Το ίδιο και του ΛΑ.Ο.Σ. που έχει ψηφίσει τα νέα μέτρα του μνημονίου και στέκεται εχθρικά απέναντι σε κάθε κινητοποίηση, όπως στις απεργίες στο λιμάνι που έβριζαν οι εκπρόσωποί του χυδαία τους ναυτεργάτες. Από κοντά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που σε κεντρικό επίπεδο αθωώνει την κυρίαρχη πολιτική και οι συνδικαλιστές του πρωτοστατούν στην απεργοσπασία. Ο ίδιος ο Τσίπρας χαρακτήρισε "εξαλλοσύνες" τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών.

Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις είναι ταγμένες στο πλευρό των εφοπλιστών, γύρνα τους την πλάτη», καλεί η ΚΝΕ τους σπουδαστές των ΑΕΝ.

«Η κατάσταση που επικρατεί στη ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση δεν είναι αποσπασμένη από τις εξελίξεις που υπάρχουν στην κοινωνία. Σήμερα προωθείται η πλήρης παράδοση των ΑΕΝ όπως και το σύνολο της εκπαίδευσης στην αγορά. Η ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση των σχολών με την αγορά θα έχει ακόμα μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του σπουδαστή. Θα ανέβει το κόστος σπουδών, θα υποβαθμιστεί η αξία του πτυχίου. Κι αυτό, για να μπορούν να έχουν αύριο εργαζόμενους φθηνούς, ευέλικτους που θα είναι έρμαια στις ορέξεις του κεφαλαίου», εξηγεί η ΚΝΕ, ενώ θίγει και το θέμα του ίδιου του χαρακτήρα των σχολών: «Οι σχολές είναι στρατικοποιημένες, για να διαμορφώνουν από καλύτερη θέση τους σπουδαστές σε πειθήνιους ναυτεργάτες αύριο και να ενισχύεται η τρομοκρατία», σχολιάζει.

«Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι το κεφάλαιο θέλει τους σπουδαστές να είναι αναλώσιμοι στην κρεατομηχανή της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Μη μένεις απαθής, όταν με μανία μας αφαιρούν δικαιώματα, όταν μας καταδικάζουν στη φτώχεια, στην ανεργία, στην ανασφάλεια δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής!

Να μη χαθεί ούτε μια μέρα!

Μην αφήσεις να χαθεί η ευκαιρία των εκλογών. Στείλε μήνυμα καταδίκης σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ενισχύοντας ταυτόχρονα το ΚΚΕ. Ετσι θα πιάσει τόπο η ψήφος σου. Στήριξε το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ, ψήφισε "Λαϊκή Συσπείρωση" σε περιφέρεια και δήμο», καλεί μεταξύ άλλων η ΚΝΕ τους σπουδαστές και προσθέτει:

«Τα δικαιώματα που έχουμε μέχρι σήμερα έχουν κατακτηθεί με σκληρούς ταξικούς αγώνες και θυσίες, με μπροστάρηδες το ταξικό εργατικό κίνημα», τονίζει η ΚΝΕ και καλεί τους σπουδαστές να οργανώσουν την πάλη τους μαζί με το ΠΑΜΕ, να φτιάξουν και να ενισχύουν επιτροπές αγώνα, οι σπουδαστές μηχανικοί να γίνουν μέλη της ΠΕΜΕΝ.

Η ΚΝΕ καταλήγει ότι «για να ζήσουμε όπως μας αξίζει πρέπει να φύγει από τη μέση η εξουσία των μονοπωλίων», τονίζοντας ότι «υπάρχει άλλος δρόμος, είναι ο σοσιαλισμός»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μακροχρόνια απαίτηση των εφοπλιστών η ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (2024-07-16 00:00:00.0)
Κάλεσμα προς τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (2019-10-16 00:00:00.0)
Πλωτά κάτεργα της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας (2014-09-20 00:00:00.0)
Ενότητα στο δρόμο του αγώνα (2003-01-21 00:00:00.0)
Αυξάνεται, πληθύνεται και αφελληνίζεται (1999-06-20 00:00:00.0)
Για ποια ναυτιλία μιλάτε, κ. υπουργέ; (1996-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ