Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1.300 φυλακισμένοι γιατί δεν μπορούν να εξαγοράσουν μικροποινές

Στα κελιά των φυλακών βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.100 άνθρωποι που αδυνατούν να εξαγοράσουν ποινές φυλάκισης μέχρι δύο χρόνια για μικροαδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα. Αλλά 130 άτομα ζουν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής γιατί δεν είχαν λεφτά να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα... Τα στοιχεία αυτά του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι τρομακτικά και δείχνουν ότι γεμίζουν οι φυλακές από ανήμπορους ανθρώπους - και όχι απαραίτητα εγκληματίες - ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών και οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζονται και εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Αυτή την περίοδο είναι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας 12.400 κρατούμενοι, χωρίς να περιλαμβάνονται τα άτομα που κρατούνται στα αστυνομικά τμήματα και στα τμήματα μεταγωγών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, σχετικά με τις ποινές ανακοίνωσε τα εξής μέτρα που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ποινικής δίκης:

  • Κατά τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική θα λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση του δράστη και ο καθορισμός του ποσού της μετατροπής για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα θα είναι ανά ημέρα από πέντε έως εκατό ευρώ (ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του καταδικασθέντος), ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι από δέκα έως εξήντα ευρώ. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του ποσού της μετατροπής της ποινής σε χρηματική.
  • Οι ποινές φυλάκισης από δύο έως τρία χρόνια θα μετατρέπονται σε χρηματική ποινή, πράγμα που μέχρι τώρα συνέβαινε όχι πάντα, αλλά κατά κανόνα.
  • Το δικαίωμα αναστολής εκτέλεσης της ποινής το αποκτούν όλοι οι καταδικασθέντες σε ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε ετών, εφόσον δεν έχουν καταδικαστεί παλιότερα σε ποινή πάνω από ένα έτος.

Από την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων υπολογίζεται να αποφυλακιστούν περίπου 1.300 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ